Снимка: Булфото, архив
fallback

Тази година се очаква сериозен спад на посещенията на руски и украински туристи по родното Черноморие. Това алармира пред вестник „Черно море“ председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” Димитър Дичев.

През 2014 г. спадът  на тези пазари беше 5% при руснаците и 10 % при украинците.

Очакванията ми са през 2015 г. посещенията на въпросните гости да намалеят още повече. До миналата седмица нямаше нито един чартър от тези държави към страната ни. А през миналата година за същия период чартърите бяха десетки, описа ситуацията Димитър Дичев.

През миналата седмица стана ясно, че Гърция и Турция ударно ни „крадат“ руските и украински туристи.

Няма как да спрем този процес. Министерството на туризма взе мерки, но сравнително късно. Ние издаваме визи за руснаци за един месец на цена 50 евро, Гърция го прави за 48 часа на два пъти по-ниска цена, разкри експертът.

Той добави, че Италия е намерила друг начин за облекчение – издават безплатни визи за участници в различни фестивали и събития.

В Турция, която не е част от ЕС, визите също са безплатни. В Кипър е възможно да ти я пратят по пощата или на имейл. Гостът я разпечатва и после представя на летището, обясни Димитър Дичев.

По думите му парите за реклама са много важни, за да е печеливша дестинацията ни.

Тази година държавата отпуска 5,5 милиона лева за реклама на страната, а един Кипър дава 30 милиона евро, каза Дичев.

Според него цените в турските курорти не са толкова ниски, а условията не по-добри от нашите, но всичко е въпрос на реклама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

от сидни австралия

преди 9 години

за Ла*номорието ли говорят в статията???Хахаха добрече съм от другата страна на планетата ако видите какво е тук плажове до хоризонта кристални лагуни покрай джунгли и дъждовни гори, да не споменавам 80 острова към територията на Австралия и кораловия риф... И никви ***, друга вселена е тукКолкото по далеч от *** толкоз по красиво и приятно, не знам що тъй ама факт ахаха

84

Анонимен

преди 9 години

Точно заради руснаци никога не бих отишъл на плажове, кътдето се търкалят пияни ***!

83

Анонимен

преди 9 години

Селянията, простотията и лакомията сигурно унищожават България.

fallback