Лиляна Павлова. Снимка: архив, БТА
fallback

Правителството се е договорило със Световната банка финансовата институция да подготви необходимия анализ за въвеждането на тол система, която да замени винетните такси. Това съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по регионална политика министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Павлова припомни, че Агенция „Пътна инфраструктура” е бенефициент по програма „Транспорт”, като Световната банка я консултира за развитието на пътния сектор. Общият бюджет е 6,8 млн. лева, от които са спестени близо 1,4 млн. лева.

Министърът посочи, че е постигнато предварително съгласие със Световната банка, а вчера и правителството е дало мандат за сключване на анекс към сегашния договор на институцията с Пътната агенция.

Анализът и бизнес моделът трябва да са готови до края на годината, посочи още Лиляна Павлова. Тогава държавата ще може да реши по кой път да тръгне, заключи регионалният министър.

Анексът към договора между Пътната агенция и Световната банка ще бъде подписан утре. Той трябва да се ратифицира и от Народното събрание.

Намеренията на регионалното министерство са през тази година да бъде избран консултант, който да изготви анализ как да бъде създадена тол системата. През 2016 г. може да започне внедряването ѝ в пътната мрежа, а през 2017 г. системата може да започне работа.  В момента тол система не може да бъде изградена у нас, защото не е позволено по пътища и магистрали, изградени с европейски средства, да се монтира тол система.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 години

*** тая за какво ни говори бе ?Като чуя за Световна Банка и ми става лошо !

12

без фактури

преди 9 години

Гербавите пак се решили да крадат. Крадат от винетките, за които не се издават фактури и продажбата им е без контрол. Сега ще крадат двойно от Тол-системата, защото и нея ще я направят безотчетна.

11

Анонимен

преди 9 години

Лилеее, ще те залея с конфети по лицето!

fallback