Снимка: архив, БулФото

Всеки държавен чиновник, който ходи на екзотични ваканции, кара скъпа кола или живее по-луксозно, отколкото заплатата му позволява, ще трябва да докаже откъде са доходите му, съобщава "24 часа".

Още по темата
Тази финансова проверка, както и електронно засичане на служители, взели голям заем или рязко замогнали се, са част от мерки за борба с корупцията.

Те ще бъдат предложени до края на февруари от експерти от МВР и още няколко министерства в доклад, поискан от премиера Бойко Борисов.

Идеята е много от мерките да бъдат въведени ударно в близките 6 месеца, а във ведомствата с най-висок корупционен риск инспекторите да бъдат увеличени до 10 пъти.

За да се промени годишната бройка от между 90 и 100 осъдени за корупция у нас, се предвижда и многократно увеличение на полицаите и прокурорите, които ще разследват само корупция.

Най-радикалната идея е създаване на специализирано звено или институция под ръководството на прокурор със статут на заместник главен прокурор, където поне 200 прокурори, разследващи и оперативни, съвместно да работят единствено по високите етажи на законодателната, съдебната, изпълнителната и местни власти.

Това е модел, който се прилага в много източноевропейски страни. Друга идея е Икономическа полиция в страната да се заеме много по-сериозно с проверки за корупция по по-ниските нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase