Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Продължава задочните коментари между настоящи и бивши управляващи за това имало ли е подслушвани при миналогодишните протести.

Вътрешният министър Веселин Вучков обяви днес, че в дирекцията "Сигурност" на МВР текат дисциплинарни производства за много нарушения, включително и за използване на СРС.

Oще по темата
Той посочи, че е изпратен сигнал да бюрото за контрол на СРС. Констатираните нарушения са правени от МВР, дирекцията "Сигурност" и ДАНС, но повече подробности ще има, когато проверките приключат.

До дни завършват и проверките по сигнал на "Протестна мрежа" за незаконно подслушване при миналогодишните протести.

Вчера шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов заяви, че в продължение на 300 дни е имало подслушване на протестите срещу кабинета "Орешарски". "Става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО", разясни той.

Днес силовият вицепремиер Меглена Кунева подчерта в парламента, че никой не може да бъде подслушван, защото изразява политическото си мнение. По думите й парламентът в лицето на ген. Атанас Атанасов си е свършил работата, "след като е ударил звънеца и е алармирал".

„Аз съм на страната на словото и съм за това човек да бъде свободен. За нас това е много важно, за нас това е политическа проверка и дори се е превърнало в политическа кауза. Тази кауза не е свързана със смелост, а с изразяване на директно политическо мнение, каквото аз правя“, коментира тя.

Припомняме, че антиправителствените протести "ДАНСwithme", започнали през лятото на 2013 г. след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, бяха организирани в социалните мрежи и в тях се включиха хиляди българи.

Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев обаче е категоричен, че информацията за подслушвани протестиращи граждани е лъжа. 

"Вън лъжците от политиката. Нека да бъдат извършени всички възможни проверки. Такива проверки бяха правени и по време на служебното правителство и резултатът беше категоричен", подчерта Йовчев пред "Фокус".

Той попита, ако отново се окаже, че това е лъжа, кой ще носи отговорност за тази поредна манипулация на обществото. Според Йовчев това е преднамерена лъжа с цел да се навреди и в момента уврежда обществения интерес.

„Това, което правят тези хора, руши държавността. Призовавам ръководителите на политическите партии и народните представители в парламента да извадят лъжците от политиката. Вън лъжците от политиката, защото докато това не бъде направено, няма как да се случи нещо добро в държавата ни”, каза още Цветлин Йовчев.

Той подчерта, че никога нито са разработвани, нито са подслушвани участници в протестите. "Погнусен съм от това, което се случва. Жалко е, че хора, които претендират да са демократи, използват най-гнусните форми на тоталитарна пропаганда", коментира още бившият вътрешен министър.

Веселин Вучков пък заяви, че се е впечатлил от това как Йовчев, по време на КСНС, е представил данни за съотношение между спонтанно и мотивирано протестиращи. По думите на Вучков вариантите са два - или някой е следил протестиращите, или някой е написал в доклада данни, за които няма емпирична база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

изнервен

преди 9 години

До ха-ха. Доста голяма глупост си написал. Аз съм един от протестиращите, гледах право в записващата ни видеокамера и изобщо не ми пукаше. Но това не означава, че мръсниците, които са го правили не трябва да си получат заслуженото.

21

Анонимен

преди 9 години

До поименен списък. Явно не си много умен. Как да го представи този списък, бе ***, като тези списъци са скрити дълбоко от къртиците на ДС в службите (ако вече не са унищожени).

20

Анонимен

преди 9 години

До поименен списъкНа лъжата и на Атанасов краката са къси! Който не вярва да провери!

fallback