Снимка: Reuters, архив

Специални екипи ще издирват безработни младежи и ще ги карат да се регистрират. Това съобщи пред в. „24 часа” Елка Димитрова, директор на трудовата дирекция в социалното министерство.

Екипите няма да бъдат финансирани от националния план по заетостта, а от еврофондовете за младежка заетост. Всекидневникът припомня, че по тази програма се субсидира заетост и обучение на безработни до 29-годишна възраст.

Първоначално ще бъдат назначени 100 младежи към общините. След това всеки от тях ще търси безработните младежи на местата, където се събират техните връстници. Експертите ще ги мотивират да се регистрират като безработни. „Търсачите” ще представят на връстниците си възможностите за намиране на работа – чрез частни посредници или временна заетост.

По думите на Димитрова във всяка община ще има такъв младеж, като единствено в София ще бъдат повече – по един за всеки от 24-те района на столицата.

Когато един безработен младеж бъде регистриран като такъв, на него ще му бъде изготвен психопрофил и въз основа на него ще му бъде търсена работа. Може да му бъде предложен и курс за квалификация.

Промени ще има и в програмата за осигуряване на асистенти на хора с увреждания, информира още „24 часа”.

Въвежда се подоходен критерий, който е 325 лв. средномесечно за човек от семейството. Хората под този праг ще имат право на платен от държавата асистент.

Промяната няма да засегне децата с увреждания, като за всяко от тях ще има осигурен личен асистент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase