Снимка: Архив Булфото
fallback

Програмата за саниране ще се случи и тогава хората ще видят как се променя държавата ни, заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

Относно коментара на депутата от БСП Мая Манолова, че програмата за саниране е схема за купуване на гласове, той заяви: „Толкова са отчаяни, че не могат да намерят аргументи против програмата за саниране, че говорят глупости”.

Добрев попита къде има по-голяма корупция – в грандоманските проекти за милиарди, или в проектите за саниране, където могат да участват стотици фирми и най-добрият ще спечели.

По думите му фирмите, които ще санират жилищата, ще се избират с открити процедури – с най-голямата и най-прозрачната по вид процедура. „Една фирма ще може да кандидатства по една позиция и така ще дадем възможност за максимална конкуренция между фирмите”, категоричен беше той.

Добрев коментира и възможността за увеличаване на санкциите при нарушения на електроразпределителните дружества.

„Санкцията, която може да наложи ДКЕВР на „Енерго-Про”, е между 20 хил. и 1 млн. лева. С промените в Закона за енергетиката смятаме да увеличим тази санкция 10 пъти, за да има превантивно действие”, каза той. По думите му увеличаването на санкциите няма да влезе в сметките за ток, защото те не са допустим разход.

Според него обаче това е краткосрочното решение. Дългосрочното е да се либерализира пазарът и всеки един абонат да може да смени доставчика на електроенергия. „Надяваме се това да стане до края на годината”, каза той.

Попитан при едно либерализиране на пазара има ли риск цените да тръгнат нагоре, Добрев отговори, че рискът е за бизнеса. „За домакинствата рискът е ограничен и вероятно няма да има никаква разлика”, допълни той.

Той заяви още, че в началото на април енергетиката ще е изправена пред големи предизвикателства, защото консумацията на електроенергия пада, а от друга страна ВЕИ-тата произвеждат много повече електроенергия и това ще окаже голям натиск върху НЕК.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

пхахаха

преди 9 години

До АнонименОх, мъкааа, мъка!! Сдруженията не придобиват собственост върху имотите!!!!!!!!!!!!!!!

116

ddd

преди 9 години

До АврамовПълни глупости!!! Нали имаш нотариален акт, бе, ***, няма как сдружение да ти смени собствеността! Аман от *** в тая държава. Ако някой е ходил в Румъния, там вече над 50% от блоковете са санирани и изглеждат страхотно, да не говорим какви икономии от отопление се реализират. Мислете и четете повече!

115

муспи

преди 9 години

До АнонименПо кой закон ли?! От '44 година законите не са се променяли!

fallback