Снимка: архив, Булфото
fallback

Българските младежи с висше образование се реализират по-бързо на пазара на труда в сравнение с европейските си връстници. Това показва проучването „Ключови данни за образованието в Европа” за 2012 г., пише „Монитор“.

Според изследването, след като напуснат висшето учебно заведение, на европейците им трябват 5,1 месеца, за да намерят първата си работа. Българските студенти обаче започват да работят месец по-рано.

Резултатите показват още, че колко по-образовани са хората, толкова по-кратък е периодът на преход от училищната скамейка към бюрото в офиса.

В ЕС на тези, които са прекъснали училище с основно или по-ниско образование, са нужни средно 9,8 месеца, за да намерят работа.

За необразованите българи този срок е двойно по-дълъг – 21,5 месеца. По данни на социалното министерство през миналата година 60% от трудещите се българи са били със средно образование.

Според европейското проучване безработните, завършили гимназия, у нас намират препитание почти година след като завършат. За сравнение на останалите европейци с подобна квалификация са им нужни 7,4 месеца.

„За повечето работодатели по-важен е опитът, който имат кандидатите, а не образованието”, обясни специалистът по подбор на персонала Светослав Маринов. Според него стажовете по време на обучението осигуряват предимство при намиране на първа работа за младежите.

Анализ на социалното министерство за тенденциите на пазара на труда за следващите 4 години показва, че ще се задълбочава дисбалансът между степен на образование и заемана длъжност.

„До 2018 г. недозаетостта сред висшистите се очаква да нарасне до 31% т.е. ще нараства броят на хората, които ще работят на позиции, изискващи по-нисък образователен ценз”, се казва в анализа.

През миналата година около 137 800 българи са били свръхквалифицирани за позицията, която заемат. Други 77 800 служители пък са били наети на длъжности, изискващи по-висока от тяхната квалификация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

може

преди 9 години

Дам, медик цяла вечер пирувал до сутринта, но си е платил за да спинка в аулата. После на изпита нищо да не знае...Да,може..После се чудим,защо имаме грешни диагнози! Може, платил си е, и може...пък, че някой ще умре, му е последната грижа...имат се с пато-анатомите!Но, това е БГ, страна на чудеса, на изнудвания, на рекет, на плащания. Тук е Рая! Но за онези, които търсят възмездие, а за онзи, които си плащат! Да ми се живее тук? Не! И ще си купя билет за изход 2..нали така каза Герб?Купувам си!

22

Hahaha

преди 9 години

I oshte mnogo drugi, hehehehe

21

Hahaha

преди 9 години

Mdaa moje, ama na profesiite po bulgarski:Fitnes instruktor: Pompach, kibik ot fitnesa, bez nikakvi poznaniq po bio-himichni procesi v choveshkoto tqlo. Predimno prejivqva ot letniq sezon po moreto!Upravitelka na zavedenie: Vishistka v sferata na tova da pokaje koi kude da sedne! Po firmenite partita obiknoveno e afterparty zabavlenie na shefa..Office Assistenka: Glavno rabotniq i den e facebook, kafeta, borba s printera. Po komandirovkite sviri na trompet!

fallback