Елеонора Николова (в средата). Снимка: БОРКОР
fallback

Дейността на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР, е била „поставена във фризера“ по време на правителството на Пламен Орешарски. Това стана ясно от думите на и.д. директор на институцията Елеонора Николова пред БНР.

Oще по темата
Тя припомни, че Центърът е бил създаден преди четири години и има аналитични функции, което означава, че само предлага мерки за ограничаване на престъпленията на консултативен съвет, в който участват всички министри и представителите на съдебната власт.

Именно консултативният съвет трябва да предприеме законодателни промени и конкретни действия по предложените мерки. Последният консултативен съвет е бил проведен през февруари 2013 година, обясни директорът на БОРКОР.

Припомняме, че в сряда Европейската комисия представи официално мониторинговия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, в който поиска една-единствена институция да се занимава с борбата с корупцията. Досегашната – БОРКОР, не показва конкретни резултати въпреки отделените ресурси, смятат от Брюксел.

Николова съобщи още, че в края на 2014 година е имала разговори със здравния министър Петър Москов, който е поискал изготвяне на концепция за електронни търгове в областта на здравеопазването. Предложението на БОРКОР в тази насока е готово и вече е внесено за обсъждане. В него е предвидена възможността за електронна търговия с лекарства от 1 юли 2015 година, което ще спести 15 млн. лева на бюджета.

Досега за своето съществуване Центърът е похарчил 8 млн. лева, уточни още Николова. В институцията работят 20 анализатори, които директорът определи като „много добре подготвени и мотивирани“.

„Ако сме като румънците и умеем да четем докладите, щяхме да имаме успех“, смята Николова.

„Центърът е аналитичен и стои настрана от политиката“, каза още директорът на БОРКОР, помолена да коментира идеята на вицепремиера Меглена Кунева да бъдат „реанимирани“ съществуващите институции за борба са корупцията и организираната престъпност и да бъдат обединени БОРКОР и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Николова допълни, че институцията участва в голяма междуинституционална група, която обсъжда подобни предложения, а решенията за промени ще бъдат взети на високо политическо ниво.

„Аз мисля, че усилията, които са направени досега, трябва да се надграждат смислено, така че да има връзка“, препоръча тя.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

bojinkata

преди 9 години

БОРкор не е излизал от този фризер!

7

кой

преди 9 години

тая *** комисия нищо не прави и трябва да я закрият, а тая *** леля да ходи на борсата или да копае на село

6

Наблюдател

преди 9 години

Там наистина са много мотивирани.... да взимат яки заплати за нищоправетне!Поначало българския данъкоплатец издържа доста тунеядски службици като БРОКОР !

fallback