Снимка: архив, Булфото
fallback

Здравеопазването ни продължава да свети в червено. В този цвят се обозначават страните с най-лоши здравни услуги в Европа според Индекса на здравния потребител (Health Consumer Index) на организацията Health Consumer Powerhouse, пише "Труд".

Изследването отчита не само достъпа до медицинска помощ и зачитане на правата на болните, но и до такива услуги като възможността да си запишеш онлайн час при доктора или опцията медсестра да се грижи за пациента вкъщи.

България е на 30-о място от общо 37 държави, като взима 547 точки от максималните 1000. Зад нас са Албания, Полша, Сърбия, Черна Гора, Литва, Румъния и Босна и Херцеговина, а първа е Холандия с 898 точки.

Страната ни е на дъното заради малкия процент от общите разходи, заделян за здраве. България е на предпоследно място по трансплантации на бъбреци – след нас са само Босна и Херцеговина. За даването на пари под масата на лекари българите са изпреварени единствено от гърците.

Според документа ние сме на второ място в Европа след Румъния по аборти на 1000 бебета.

В допълнение страната ни оглавява класацията по разходи за болниците – 60% от общите разходи за лечение, посочва по темата "Монитор". Анализът отбелязва, че докато страни като Дания, Швеция и Норвегия предпочитат дългите хоспитализации и могат да си ги позволят, то България, Румъния и Албания не могат и трябва да преструктурират архаичните си здравни системи.

Постигнати са подобрения по отношение на резултатите от лечението, които дълго време са били незадоволителни, отчита все пак документът. Преживяемостта при сърдечносъдовите заболявания също имала съществен напредък. Болничните инфекции бележат спад, но честотата им остава твърде висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 9 години

Здравните осигуровки са около 20 лв. на месец, плащат ги около 2 мил. българи, това са около 40 мил. лв. на месец. А на година? И никога не стигат...?

31

Анонимен

преди 9 години

В западна Европа ,въпреки че плащат много по-гомеми здравни вноски като отиваш на лекар си доплащаш или ти теглят от сметката ,така и пациента си следи разходите по тази сметка и лекарските услуги са платени т.е няма безплатно здравеопазване .Защо никой не мърмори как като ходи на стоматолог платил едиколко си пари ,защото така е регламентирано .Не може да внасяш 15лв на месец ЗО а да получаваш лекарства за 50лв ,лекарски прегледи за 60лв изследвания за 100лв иболнично лечение за 500лв

30

Анонимен

преди 9 години

Защо триете мнението ми? Не обиждам никого само препоръчвах добра хигиена, Хомеопатия, гимнастика и зеленчуци ?Защо сте толкова продажни и не пазите децата (наши и ваши)?ЗАААА паааарииии :) е отговора и ние го знаем и ваксини не траем :) Така че весели празници медузи такива

fallback