Снимка: БТА
fallback

Не виждам по никакъв начин някакви реални основания за протест на организациите за защита на животните, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при посещението си в Русе. Тя коментира недоволството на защитниците на животните срещу предвидени промени в Закона за защита на животните (ЗЗЖ) и начина на тяхната подготовка.

Според министър Танева измененията в закона са направени с обществено обсъждане и подкрепени от най-големите авторитетни и международно признати неправителствени организации.

Тя допълни, че така ще се процедира и с националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени животни, тъй като това е проблем от години. Изготвянето ще се случи в работна група и ще се представи за обществено обсъждане.

"Мисля, че протестиращите са се почувствали недотам значими в този процес, може да имат частично основания", заяви Танева и посочи, че ако са имали предложения за законопроекта, то те е можело да постъпят.

По рано днес организации за защита на животните протестираха пред Министерството на земеделието и храните срещу предвидени промени в Закона за защита на животните и начина на тяхната подготовка.

Владимир Василев от фондация "АФА България" обясни пред журналисти, че според становище на ЕК законът е един от най-модерните в Европа, а предвидените промени ще върнат нещата назад. Според него с измененията се нарушава философията на закона във връзка със справянето с бездомни животни по метода "кастрирай и върни". Ако тази философия бъде нарушена, вместо да имаме овладяване на популация, е възможно тя да се разрасне, предупреди той, цитиран от БТА.

С промените се предвижда и задължително чипиране на домашни и бездомни котки, което практически е трудно осъществимо, каза още Василев. Той припомни, че според действащия закон, има изискване кучетата да бъдат чипирани, но контролът не е достатъчно добър и изрази мнение, че с промяната се "отваря пазарна ниша".

Протестираме срещу начина на свикване на работни групи в МЗХ, срещу опитите за елиминиране на гражданското общество и отнемане на законовите му възможности за контрол, коментира Габриела Пападопулу, председател на сдружение "На ти с природата". По думите й се прави опит да се вкарат в ЗЗЖ позовавания на документи, които правят възможно използването на нехуманни методи за овладяване на популацията като евтаназия и събиране в приюти, без връщане по места.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

Ако имаше истински природозащитници в БГ, нямаше да има нито един *** по улиците!

8

gishi

преди 9 години

to nyama osnovanie za protesti i na milionite nahapani bulgari ot Melinvest i podobnite mu? :(

7

Илия

преди 9 години

Всички природозащитници да си е...т п...та майна!!!

fallback