Снимка: НИМ
fallback

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров ще публикува като книга досието си от Държавна сигурност. Това съобщиха в съобщение от НИМ. Книгата ще носи заглавието „За кожата на едно ченге – Тервел Кардам“.

Oще по темата
Принадлежността на историка към бившите тайни служби на комунистическата държава беше потвърдена от Комисията по досиетата през 2010 година. От разсекретеното стана ясно, че Божидар Димитров е работил като секретен сътрудник за Първо и Второ главно управление под псевдонимите „Кардам“, „Тервел“ и „Телериг“.

През 2010 година Димитров беше министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, в първото правителство на Бойко Борисов. Заради изнесената информация от Комисията по досиетата той напусна кабинета. Не пожела и да се върне в парламента като депутат, отказвайки повече да се занимава с политика.

Днес Божидар Димитров обяви, че в бъдещата книга няма да бъде махнато нито едно листче от досието му. „От документа по проучването ми до финала на дейността ми като сътрудник на ДС“, допълни историкът.

Книгата ще съдържа 320 страници - документи и обяснения към тях, и ще се появи на книжния пазар в края на януари или в началото на февруари т. г.

Според директора на НИМ това ще бъде първото изцяло публикувано досие на секретен сътрудник на тайните служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Георги

преди 9 години

Невероятен е ПРОФЕСОР ДИМИТРОВ! Чест и Почитания!Горд съм с него и нямам търпение да си купя книгата!Предаването му по ТВ+ е еднин от малкото извори на знание и винаги го гледам с удоволствие.Нека тези, които го критикуват да се замислят, дали имат 1% от неговите знания и желание да пази българското?Най-вероятно НЕ, еми какво плюете тогава?

9

Анонимен

преди 9 години

А Гоце кога?

8

Исмаил до 6

преди 9 години

Крали Марко,май ти не си чувал и чел за него..ха..ха Просто няма"три синжира с роби"!Крали Марко се е бил на страната на турците..ха..ха

fallback