Къща-музей Никола Вапцаров в Банско. Снимка: Музей "Н. Вапцаров"
fallback

Следващата година наследниците на поета Никола Вапцаров очакват да получат разрешение за ексхумация на тленните му останки. Пред TV 7 племенникът и внукът на поета, които носят същото име, обявиха, че отварянето на гроба се налага, тъй като семейство Вапцарови подозира, че тленните останки на поета са били откраднати.

Те може да се окажат в Македония или в някой колекционер, предположи племенникът.

Той обясни, че през 2009 година в гроба е погребана негова родственица, по линия на сестра му. След разкопаването му гробарят съобщил на наследниците, че там нямало скелет, а само отделни костички. Племенникът на Вапцаров посочи, че вътрешен човек от службите му е казал същата информация – че в гроба няма кости.

Внукът на Вапцаров постави и темата за собствеността на къщата музей в града и обясни, че от 1992 година те водят спор с общината, защото искат да влязат отново във владение на имота.

През 1998 г. ВАС им връща имота, но общината не ги въвежда във владение. Родствениците са завели дело срещу община Банско и искат 500 000 лева за неправомерно ползване на къщата-музей в продължение на 10 години, без да плаща наем.

Внукът на поета обясни, че на техния иск общината е отвърнала с контраиск в размер на 1,5 млн. лв., с аргумента, че това са парите, вложени в музея за последните пет години. Това означава, че 300 хиляди лева се изсипват там на година, сметна внукът. „Ние искаме да разберем как, защо и къде отиват тези пари“, каза той.

Директорът на музейния комплекс Светла Барякова пък обясни, че имотът не е отчужден, а е откупен и за него е платено на роднините. А според кмета на общината Георги Икономов съдът е този, който трябва да реши спора. Той обаче е категоричен, че сградата трябва да остане музей.

Това е желанието и на фамилията на поета. Според внука преди години е имало идея от къща-музей обектът да се превърне в етнографски център, дори имало и проект сградата да стане казино. Именно тогава наследниците са се възпротивили.

„Няма да позволим той да последва съдбата на музея на Смиренски или на Яворов в София“, каза племенникът.

Наследниците предлагат това да стане първият смесен музей.

„Ние ще бъдем като настоятелство, а управлението на общината остава. В момента тя само пари събира“, каза внукът.

Внукът и племенникът обвиниха музейните работници в некомпетентност, като изтъкнаха факта, че обектът не предоставя възможност за превод на чужденци, което автоматично го лишава от възможността да бъде посещаван от международни туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

До 1

преди 9 години

И какво му е великото? За това че баща му е прибрал в къщата си един Руснак и той е шпионирал семейството в полза на НКВД от благодарност. В същото време индоктринира сина им пак от благодарност. Вземете да прочетете речта му при завършване на Машинното Училище?

3

Златен лъв

преди 9 години

Държавата не може да наследява вместо гражданите. Ако в миналото е откупила имота - да, ама явно не е.

2

ше повърна

преди 9 години

Внукът на поета-комунист води дело за половин милион - и поезията и комунизма и всичко ни е менте..!

fallback