Снимка: архив, БТА
fallback

Няма да бъдат спирани влакове от 1 февруари, а част от тези, които вече бяха спрени, ще бъдат пуснати отново, съобщи транспортният министър Ивайло Московски.

Oще по темата
След серия протести на недоволни хора от различни райони в страната се намери начин да се осигурят допълнително средства, което да позволи БДЖ да изпълнява маршрутите си.

Московски съобщи, че е говорил по телефона по-рано днес с финансовия министър Владислав Горанов, който се е съгласил с постановление на правителството, което вероятно ще бъде прието следващата седмица, да бъдат отпуснати още 40 милиона лева за БДЖ.

За да бъдат отпуснати тези средства, трябваше да се получи разрешение от Брюксел, защото се отчитат като държавна помощ.

„За тези 40 милиона, чакащи нотификация от Брюксел, той се съгласи с постановление да се прехвърлят. Ще работим в посока да се получи нотификация от Брюксел, за да може по-нататък да се разчита на тази държавна помощ, която ще одобри Брюксел”, подчерта транспортният министър.

Той обаче подчерта, че едва ли по всичките спрени 38 линии на влаковете движението ще бъде възстановено.

„Решението ще бъде ревизирано, но едва ли в пълен обем, заради неизвършените през миналата година дори на санитарния минимум ремонти технически сме ограничени в пускането на локомотиви“, добави министърът.

Той съобщи, че до средата на февруари ще има стратегия за развитие с инвестиционна програма за БДЖ в хоризонт поне до 7 години.

„Вероятно ще има оптимизация и синдикатите трябва да се съгласят, може и да се наложи някъде да се съкращава“, коментира Московки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

БДЖ

преди 9 години

Предпочитате автобусния транспорт. Сега при тия цени на бензина и дизела защо не падат цените на автобусните билети.

54

Шоп

преди 9 години

За графити трябва да се разстрелва. Без значение по влакове, по сгради, където и да е.

53

Анонимен

преди 9 години

От къде го извадихте този влак?Гледах влак от Прага до друг Град на 130 км . от Прага. Взема го за 55 минути .!

fallback