Атанас Мерджанов. Снимка: архив, БулФото

БСП констатира, че управляващите са в паника заради очакваната бежанска вълна и призова премиерът Бойко Борисов лично да поеме координацията на институциите, които работят по темата.

Още по темата
В декларация от парламентарната трибуна говорителят на социалистите Атанас Мерджанов предупреди, че проблемът изисква хладнокръвно и професионално поведение от страна на властта.

„Вместо това управляващите сякаш са обзети от паника“, констатира говорителят на червените.

Според него МВР се опитвало да прехвърли отговорности към армията, а Министерството на отбраната пък се оплаквало на президента. „Президентът измисля потенциален дипломатически скандал, вицепрезидентът казва, че няма да има такъв. Премиерът не изглежда особено заинтересован и лаконично коментира темата“, обобщи Мерджанов.

Той беше категоричен, че няма и как правителството да е подготвено за събитията, които предстоят, защото когато страната се сблъскала с бежанската вълна през лятото на 2013 година, днешните управляващи били заети с бойкоти и викове „Оставка“.

Мерджанов обаче обяви, че БСП няма да се противопоставя самоцелно на кабинета и ще даде подкрепа за доизграждането на оградата на границата с Турция. Той предупреди и че в момента по темата няма нужда и от вътрешнокоалиционни неразбории в рамките на управляващото мнозинство.

„Затова настояваме премиерът Борисов лично да поеме координацията на усилията на отговорните ведомства, а не да оставя нещата в ръцете на вицепремиер без портфейл“, каза депутатът.

БСП отправиха и съвет към вицепремиера Меглена Кунева да съсредоточи усилия как да осигури още финансова и материална подкрепа от ЕС.

„Отправяме и апел към президента Плевнелиев, ако иска да бъде полезен на страната си, да преустанови практиката на подмятания на крак пред камерите, а да работи за изграждането на необходимия обществен и политически консенсус“, каза Мерджанов.

Според социалистите Плевнелиев трябва да прецени и дали да не свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase