Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

Крайният резултат на цялостната пенсионна реформа, която подготвяме, ще бъде увеличени пенсии. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата
Като уточни, че промените в пенсионната система не са свързани само с пенсионните фондове, той посочи, че целта е, когато човек се пенсионира, да получава 70 процента от възнаграждението, което е получавал, докато е работил.

„Има теми като възраст за пенсиониране, стаж, осигурителен доход и други параметри, по които трябва да бъде постигнато съгласие с работодатели и синдикати. Недопустимо е отново да замразяваме нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране", каза Калфин.

„Очертали сме параметрите на пенсионната система и какво се предвижда в законодателството. Моята отговорност е преговорите да са прозрачни...Всеки трябва да има отговорност. Не да търси евтин популизъм“, посочи вицепремиерът.

За пенсионирането в системата на МВР, Ивайло Калфин смята, че има условия да се намери вариант, който да запази спокойствието на хората в структурите. Въвеждането на възраст за пенсиониране е фактор, който дори може да намери подкрепа в тези структури, коментира Калфин, но подчерта, че е против отмяната на социалните придобивки, тъй като вече трудно се намират желаещи да работят в тази сфера.

Вицепремиерът каза още, че средства за борба с безработицата тази година ще има, но уточни, че се интересува повече не колко средства са отделени, а по какъв начин се използват и има ли ефект от тях. Голям проблем за пазара на труда са демотивираните хора в отдалечени места, тези с ниско образование, които трудно биха могли да бъдат убедени да учат, да работят, да се преместят в друго населено място на работа, каза вицепремиерът.

Той коментира, че миграцията към големите градове създава проблеми и на градовете, и на местещите се хора. Затова се мисли как да се увеличи заетостта в селското стопанство, горското стопанство, така че с временна заетост и почасово наемане да има работа за хората там, където живеят. Има цели райони без частен работодател, което е голям проблем, каза той.

Относно имиграционната политика министър Калфин повтори, че България е отвъд лимита на възможностите си. „Ако бежанците не си потърсят работа и децата им да ходят на училище - местата, където живеят, ще се превърнат в гета“, каза вицепремиерът.

По негово мнение трябва да се усили охраната на границата. „България трябва да има възможност да ги приеме и да се интегрират“, каза той.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase