Ирина Бокова и проф. Стати Статев. Снимка: БТА
fallback

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе удостоена с най-високото звание на столица - "Почетен гражданин на София", днес на церемония в Столичната община. Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи отличието в присъствието на зам.-министъра на културата Боил Банов и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Бокова получи също и званието "Доктор хонорис кауза на Университета за национално и световно стопанство" от ректора на университета проф. Стати Статев.

За мен това е голяма чест, защото неотдавна обявих София за "Творчески град на киното" на ЮНЕСКО, което развива
сътрудничеството между градовете, посочи Бокова по време на церемонията в Столична община.

Тя каза, че е получавала награди от други градове, но за нея това е най-ценното отличие. Бокова припомни, че утре ще бъде чествана стогодишнината на българското кино.

Директорът на ЮНЕСКО изтъкна лидерството на столицата във филмопроизводството у нас.

София е лидер във филмовата индустрия в страната и има голям принос за развитието на икономиката на града, похвали се пък Фандъкова. Тя съобщи, че Столичната община чрез програма "Култура" отпуска общо 400 хил.лв. за отбелязването на 100 годишнината на българското които.

Добавената стойност на филмовата индустрия расте от 45 млн. лв. през 2008 г. до 86,3 млн. лв. през 2012 г. По програма "Култура" на общината от 2009 до 2014 г. са подкрепени общо 59 документални филми на стойност близо 1 млн. лв., информира Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 9 години

MUMIATA SE ZAVARNA--BOG DA PAZI BALGARIA

5

Анонимен

преди 9 години

И това дочакахме,дъщерята на убиеца на Райко Алексиев,почетен гражданин на София?!То бива комунистическа наглост бива,ама това надминава всякаква нормалност от дъртата ***!!!

4

бабе от селу

преди 9 години

Ам чи тя от де е? Не ли е от софиу та и почитна гражданка ?Я че смехурия!

fallback