Снимка: БТА, архив

След нападението срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж, при което загинаха 12 души, ще се търси начин да бъде въвлечена Франция по-силно в конфликта в Сирия, прогнозира  Нидал Алгафари, тв режисьор от сирийски произход.

Още по темата
„Търси се алиби най-вероятно за някакъв отпор за Ислямска държава. Много от службите работят по този начин. Трябва им повод“, коментира той по БНР.

Според него това не е терористичен акт, а масово убийство, и трябва да се търсят едни убийци, а не фанатици.

„Като гледам фактите, двамата братя ми се струва странно да са обучени терористи. Да си оставят личните карти в колата, да излязат по улиците и да започнат да стрелят. Много противоречиви неща излязоха от самата касапница“, коментира Алгафари.

Той разкритикува и реакциите на световните лидери, които осъдиха нападението като терористичен акт.

„Вчера едни лидери, които излязоха от големите държави и изказваха едни тежки съболезнования и ще се разплачат. Къде бяха те, когато над 200-300 хиляди души загинаха в Либия, над милион - в Ирак. Това е хрониката на една предизвестена касапница. Те дърпаха дявола за опашката дълго време“, настоя Алгафари.

Според него карикатурите в "Шарли ебдо", свързани с исляма, са били единствено с цел да се направят размирици и бунтове, за да си вдигне списанието тиража.

„Това е просто игра“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase