Снимка: архив Булфото
fallback

Нови 29 картини от централата на Корпоративна търговска банка бяха предадени днес в Националния исторически музей. Това съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Oще по темата
Транспортираните картини са творби на художниците Димитър Казаков-Нерон, Найден Петков, Руси Ганчев, Атанас Яранов, Николай Георгиев-Дедо Боже, Преслав Кършовски, Стоян Венев, Вера Лукова, Петко Задгорски, Наум Хаджимладенов, Борис Денев, Георги Богданов, Златю Бояджиев и Михалис Гарудис.

Това е поредният транш на картини от трезора на КТБ към НИМ. Пренасянето започна в понеделник с изненадваща акция на прокуратурата. Тогава бяха изнесени първите 20 платна, за които се предполага, че са собственост на банкера Цветан Василев. Оказа се, че част от тях са му подарък.

Ден по-късно шефът на НИМ Божидар Димитров обясни, че картините не са декларирани и поради тази причина са незаконни. Той допълни, че очаква да има дело, след което творбите да бъдат конфискувани в полза на държавата.

Изнасянето на картините продължи и през следващите дни. На няколко курса бяха пренесени първо 33, а после и 27 платна. Очакванията са общият брой на творбите да достигне 300.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

vesko02

преди 9 години

Ще падна от смях някой от дарителите да подаде жалба ,че са му откраднали картините ,които е окачил в коридорите на КТБ с любезното разрешение на домакина.

3

Анонимен

преди 9 години

Естествено никой няма да разследва как тези картини са стигнаи до КТБ. Някои картини са подарък на г-н Василев. Я сега господата от прокуратурата да попитат предишните собственици от къде ги имат тез картини. Да проследят пътя на картините до трезорите на КТБ. Ама, нали се сещате, че никой няма да си мръдне пръста. За да не се разсмърди много, нали?

2

Гошо...Тъпото

преди 9 години

Тези картини да бъдат конфискуване с декрет,в полза на народа и да се изложат за вечни времена на показ в музея на...криминалния български преход.В този музей да се...изложат като препарирани и главните действащи лица на...прехода,ако бъдат...заловени и осъдени.Е,за сега такъв случай...няма(с изключение на Братя Галеви,ама тях ги...изтърваха и бегаха).

fallback