Снимка: архив Булфото

Трябва да се въведе законодателна забрана за изоставяне на деца до 3 години. Това поиска бившият председател на Агенцията за закрила на детето, а сега зам.-министър на спорта Калин Каменов.

„Това е обсъждано преди време и една от възможностите да се намали процентът и броят на децата, които се изоставят“, каза Каменов пред bTV. Според него забраната трябва да бъде въведена в Закона за закрила на детето.

Още по темата
Каменов направи предложението си на фона на скандала с изоставеното от майка си навръх Нова година първо бебе на Бургас. Катя остави бебето си в болницата в първите часове на 1 януари, но вчера стана ясно, че тя е поискала да си го върне. Както Dnes.bg писа, майката се оказа шизофреничка, а малката Иванка е третото й дете. Първото Катя е родила, когато е била на 13 години.

Днес пред bTV тя обяви, че не е искала да изоставя бебето си, но трябвало да се върне вкъщи, защото другото й дете вдигнало температура. От болницата й казали, че в момента правят изследвания на бебето й и когато те свършат, ще й се обадят да си го вземе. Нейни близки разказаха, че Катя взима 115 лева пенсия и 85 лева детски за другите две деца.

„Много отдавна, за съжаление, такива истории не са новина“, коментира Калин Каменов. Той беше категоричен, че освен законодателни промени са нужни много експерти и здравни медиатори, които да помогнат на проблемните родилки. Според Каменов е належащо не само детските да бъдат обвързани с ходенето на училище, но и всички останали помощи и плащания.

Зам.-министърът се изказа категорично и срещу раждането на деца от 12-13 годишни майки. Той припомни, че това е престъпление според разпоредбите на Наказателния кодекс. Каменов разказа и че преди години прокуратурата масово отказвала да образува досъдебно производство за такива случаи с аргумента, че това са традиции и те не могат да ги осъждат.

Каменов припомни и статистиката, че през 2014 година са изоставени 2000 деца. „И това е само бройката, за която знаем“, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase