Снимка: Impact Press Group
fallback

Нова ограда по границата ни с Турция ще трябва да смени живия щит от полицаи, които са командировани от цялата страна, за да охраняват за навлизане на бежанци, съобщава „Монитор“, като се позовава на резултатите от срещата на вътрешния министър Веселин Вучков с ръководителите на шестте полицейски синдиката. Те са обсъдили условията на труд, след като на 26 декември загина граничният полицай Асен Асенов.

По проект новото съоръжение ще бъде дълго 131 километра, а анализите показват, че ще са нужни 97 млн. лева, за да бъде проектирана и построена новата ограда. Освен нея успоредно на границата трябва да се построят близо 110 км пътища в пет общини. “Труд“ допълва и още от решенията: да се назначат нови 700 гранични полицаи, които да заместят досегашните, командировани от вътрешността на страната. Да се осигурят горива, агрегати, нови автомобили.

"Дума" цитира омбудсмана на Републиката Константин Пенчев, който обяви, че "гнилите ябълки" са навсякъде в съдебната система, защото тези по върховете възпроизвеждат хората като себе си надолу по веригата. "Да очакваме системата сама да се изчисти е пълен абсурд. Политиците са отговорни за развитието на страната, те трябва да направят законова база", смята Пенчев, признавайки, че докато е бил председател на ВАС (Върховният административен съд), се е опитвал да ограничава поне видимостта на корупцията.

"ВСС назначава съдиите, той ги уволнява, аз ли да събирам доказателства за подкупи. Опитах  се да спра по етажите на сградата големите торби да не се носят чак толкова явно, опитах се да огранича нещата. Защото "Ти си пръв между равните". Има си инстанционен контрол. Главният прокурор, без от МВР или от ДАНС да му подадат сдъвкания материал кой кога е хванат, сниман, със свидетели и т.н., нищо не може да направи. Трябва да има воля", убеден е омбудсманът.

Общо 11 българи са спасени при евакуацията на горящия италиански ферибот "Норман Атлантик", информира "24 часа", цитирайки съобщение на Външно министерство. Загиналите в трагедията са 8 души. Сред тях няма български граждани, потвърждава МВнР. Капитанът на ферибота е напуснал съоръжението последен.

Премиeрът Бойко Борисов направи коледен подарък на бащата на три деца Борис Найденов от ломското с. Ковачица. Това съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров, съобщава "24 часа". Бащата продава кръвта си, за да изхранва децата си и да си плати тока. Срещу това получавал по 50 лв., оригинална кока-кола и шоколади за децата. Найденов работи към "Напоителни системи" - в помпената станция на селото, и от месеци не е вземал заплата. Изпадналият в безизходица мъж получи като дар пари за ремонт на къщата си лично от премиера, който гостува в дома му. Сумата е внушителна, но остава в тайна, договорили са  се двамата. "Няма място за отчаяние, нека заплатите ти останат за храна, а останалото, което ти давам, да е за ремонт на къщата. Ще направим всичко възможно дружеството да се стабилизира и да заживеете спокойно", уверил бащата Борисов.

"Стандарт" предава категоричната позиция на премиер-министъра Бойко Борисов: "За Възродителния процес няма политическо опрощение, човешка забрава или юридическа давност. Колкото й да е късно, справедливост за него трябва да бъде потърсена. А най-силната гаранция, че подобни престъпления вече никога няма да се повторят, е реалната демокрация", това написа
Борисов вчера във Фейсбук.

"Токът поскъпва от юли, газът поевтинява от април", съобщава"Дума". Това предпразнично предупреждение отправи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. Тя изтъкна, че от 1 януари няма да има увеличение на цената на тока. Това може да стане от април или най-вероятно от юли. "Повишаването на цената зависи от реформите в сектора. Ако нещата останат така, ще има увеличение, но не мога да кажа с колко. Моделът в момента не предполага раздвижване на сектора", аргументира прогнозата си Тодорова. По думите й, пробойните са две - една, която идва от подтиснати разходи и недостатъчно приходи, признати на НЕК, а от друга страна - проектите, които тя изпълнява, заяви Тодорова.

Темата на "Труд" днес коментира направената от КАТ поръчка - без търг - за суперскъпи камери, всяка от които по 6000 лв. Преди почивката по Коледа Министерство на вътрешните работи е  поискало от Гаранционния фонд да купи 120 камери и други средства, предназначени за пътните полицаи за 1,3 милиона лева.  Експерти от КАТ директно са посочили от коя фирма да бъде купена техниката - "Сектрон" ООД. "Става дума за 120 автомобила с камери за видеозаснемане за сума до 700 000 лева. Останалите пари - до 1,3 млн. лв. са за други технически средства и
инвестиционни дейности", обясни пред "Труд" генералният секретар на Гаранционния фонд Николай Сотиров.

"Хакери крадат самоличност през телефона", обяснява "Новинар". Не само личните данни от телефона могат да бъдат откраднати, но дори и пръстовите отпечатъци на хората, които го  използват, без мобилното устройство дори да попада в ръцете на някой недоброжелател. Така пръстовите отпечатъци на германския военен министър Урсула фон дер Лайен се озоваха в ръцете на хакерите, като те дори бяха използвани за демонстрация на новия метод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

ИВАН

преди 9 години

До ДОН : АМИ , ОТКОГА НАБИВАМЕ ИСТИНАТА В ЧУТУРИТЕ БЪЛГАРСКИ - РЕФОРМАТОРИТЕ СА ГЕРБАДЖИИ , А ГЕРБАДЖИИТЕ СА СЕДЕСАРИ ,КОИТО ЛИКВИДИРАХА ДЪРЖАВАТА СЛЕД 1989 Г. !МОЖЕ ДА СЕ ЧЕТЕ И ОБРАТНОТО ,НО ПАК ЩЕ Е ИСТИНАТА !

23

ПЕНЧО

преди 9 години

ВСИЧКО СА ГОТОВИ ДА НАПРАВЯТ ЛИКВИДАТОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ /СДС И ГЕРБ / ,САМО И САМО ДА НЕ ОТСТЪПЯТ КРАЧКА НАЗАД И ДА КАЖАТ ЧЕ СА СГРЕШИЛИ С ЛИКВИДИРАНЕТО НА ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ ! НО ,ЩЕ ГИ ПРИНУДИМ ДА СИ ПРИЗНАЯТ И ТО МНОГО СКОРО !

22

бг

преди 9 години

Ограда,камери,джипове/без ЗИЛ-131/ и гранични полицаи/а не катаджии/!!!Платени от ЕС, българо-турската граница е външна граница на ЕС,нашите политици да не спят .

fallback