Снимка: Булфото, архив

Синдикатите многократно са писали писма до ръководството на Гранична полиция и на МВР за условията на труд на границата. Това обясни Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР, по Нова телевизия

Още по темата
. Синдикатът продължава да настоява за оставки и поемане на отговорност заради катастрофата през нощта на 26 декември, при която загина 34-годишният полицай от Свищов Асен Асенов, след като камионът, който е карал, се обърна в дере на няколко километра от село Горно Ябълково. При катастрофата по-тежко пострадаха и шестима от 15-те полицаи, които той е возил след нощна смяна за охраната на българо-турската граница.
 
Попов заяви, че през цялото време при тях непрекъснато са пристигали сигнали, които те са предавали по-нататък.
 
„Последното ни писмо беше от 11 декември”, заяви той.

По думите му е имало отговори, че се работи и се полагат усилия нещата да се подобрят.
 
Между синдикатите на МВР и ръководството на Гранична полиция е имало почти постоянен контакт.
 
„Не виждам какво повече можехме да направим в този случай”, коментира Попов.

От около една година се командироват полицаи за охрана на границата заради засиления бежански поток.  Те са основно от охранителна и пътна полиция.

„Пътят до браздата е като влакче на ужасите, има места, където не може да се мине и се ходи пеша“, е посочил полицай, пожелал анонимност, в писмо до Нова телевизия.

„Палатките са на дупки, духа отвсякъде, покрили сме с найлон, иначе ще тече, когато вали. За медицински екип и дума не може да стане. Лятото, когато имаше змии и кърлежи, питахме какво да правим, ако някой бъде ухапан, и ни казаха да си гледаме в краката. ЗИЛ- ът,  който ни вози, няма брезент и пейки, 20 души се лашкаме прави час и половина из планинския път“, пише още той.

Според анонимния полицай камионите, с които се возят полицаите, са произведени преди над 20 години, вече са в  окаяно състояние и не им се прави технически преглед, а палатките на браздата са потънали в кал, няма и дърва за огрев.

„Наложи ни се една цяла нощна смяна да сечем дърва, за да се опитаме да се стоплим, а печката, която имаме, е колкото бутилка за вода от седем литра“, пише още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase