Условията, при които работята полицаите на границата. Снимка Dnes.bg
fallback

Синдикални организации на полицаите в МВР готвят протести заради трагедията край село Горно Ябълково, при която камион с 15 полицаи се обърна в дере. При инцидента един загина, а 14 бяха ранени. Състоянието на пострадалите вече е стабилно, съобщиха от лечебното заведение в Бургас. Оказва се, че техни колеги са алармирали за проблема по пътя за границата още преди месеци.

Oще по темата
Иво Тодоров работи в пловдивската полиция. На няколко пъти вече е изпращан да пази границата ни с Турция. От няколко месеца алармира за проблемите с пътя и условията на труд, но никой не взима предвид подадените от него доклади.

„Шофьорите едва издържат психически – за тях това е най-голямото натоварване – да возят хора на такъв участък и такива лоши условия”, разказа пред Dnes.bg Иво Тодоров.

Дежурството на командированите униформени често продължава между 14 и 18 часа, твърди Тодоров. Полицаите от преобърнатия камион се прибирали от дневна смяна минути след полунощ на 26 декември.

Полицаите се оплакват още от липса на палатки, печки и радиостанции.

„Няма да е лесно на никого – ако не вземат мерки, ще става страшно. И най-лошото е, че няма радиовръзка, визуална връзка и всеки е подложен на опасност”, казва още полицаят от Пловдив.

Това не е първият инцидент. Миналия месец заради лош път се е преобърнал джип с полицаи, но за щастие, никой не е пострадал. По време на проверка се е запалил и неизправен камион, превозващ униформени.

„Как да кажа сега на близките на семейството на Асен, че можеше да го спасим – как да погледна жена му, баща му, дечицата…”, попита риторично Тодоров.

Синдикатите обвиняват за ситуацията предишното правителство и готвят протести, за да бъдат чути от настоящото.
„Оттук искам да се обърна към главния секретар – колко колеги трябва да умрат? Втори колега загина, няма да са с плакати, колегите са настроени много радикално”, заяви полицаят.

Униформените настояват само за нормални условия и за спешни промени в Закона за МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

Анонимен

преди 9 години

Полицаите се оплакват още от липса на палатки, печки и радиостанции...Да наемат партизани, те са смикнали да живеят в землянки.

123

бивш граничар

преди 9 години

към коментара на бивш 125 и на този под номер 122.Не зная колко години си бил КГЗи господина под н.122 като какъв е служил но явно има престава за службата по ОДГ до премахване наборната служба.Напълно се солидаризирам сВас.ПознавамКГЗ които именно в този участък на 6ГО като КГЗ изкара над 25 год.там му израснаха децата .Към момента двамата му сина са гранични полицаи вГПУ Свиленград.Условията не са били по добри.Вмомента Синдикатите ползват трагедията за трупане на актив .досега где бяха.

122

k

преди 9 години

Avariata e predizvikana ot policai.Policaite sresty kakvo i kogo ste protestirat?

fallback