Владимир Писанчев. Снимка: архив, БТА

С мотива, че ДАНС не води разследването за Петко Сертов, шефът на Агенцията Владимир Писанчев отказа коментар за случая с изчезването на бившия председател на структурата.

Още по темата
Бившият шеф на ДАНС изчезна на 5 декември и досега е сигурно, че е изтеглил пари от банка в София, качил се е на “Опел Корса” и потеглил към Гърция. Колата му бе засечена да минава ГКПП Кулата същия ден и оттогава следите му се губят.

Относно обвиненията, че ДАНС има вина за източването на пари от КТБ, Писанчев настоя, че докато прокуратурата разследва случая, от Агенцията не могат да кажат нито какво са направили, нито какво не са направили.

„Много хора явно не познават Закона за изпиране на пари и Закона за финансово разузнаване, което е оперативна структура и не получава пълната информация. Това е банка, която е отглеждана 10 години и ДАНС не е виновна, че е била политически протектирана и че политици са си влагали парите в нея“, коментира Писанчев.

„Може би имаме някакви пропуски, нека те бъдат обект на обективна оценка и проверка, но ние не можем да носим политическа отговорност за това“, добави той.

Относно промените в Закона за МВР, с които ГДБОП ще бъде преместена в МВР, Писанчев обяви, че това е политическо решение.

„Ние като професионалисти трябва да ги изпълним и не бива да се смесва нашето професионално отношение с политическите мотиви“, настоя той.

На критиките на политиците, че ДАНС не се справя добре със задачите си, Писанчев отговори, че нито една политическа сила не е поискала анализ какво е свършила агенцията през тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase