Снимка: архив Reuters
fallback

Не „Ислямска държава” притеснява ежедневието ни, а битовата престъпност, правилата по пътя, с образованието. Това смята експертът по национална сигурност проф. Димитър Йончев.  Според него хората, които вземат решения в България, трябва да проумеят, че не трябва да се вживяваме прекалено много като борци срещу ИД.

Oще по темата
Йончев призова да не правим големи демонстрации при арестите на хора, принадлежащи към „Ислямска държава”. Вчера ДАНС обяви, че е задържала трима членове на организацията. „Да не се правим на по-големи светци от папата. Това не е нашата война”, каза той и припомни, че живеем заедно с мюсюлмани.

Според него на страната ни не й трябват много приказки по този въпрос. „Не е това, което притеснява ежедневието ни, да не каним вълка да влиза в кошарата”, каза той. Той посъветва да не слушаме винаги това, което говори светът, защото той има интереси, които не винаги съвпадат с нашите.

Професорът разкритикува и силовия начин, по който съвременният свят и неговите стратези решават проблемите между цивилизациите. „Структурата на съвременния свят е много по-преплетена и сложна и знанията, които имахме от класическия период на Студената война – изчисляване на сили, на военна мощ, това изчезна в историята. Трябва да се погледнат как културата влияе на нещата, как сигурността зависи от езиковите актове. Тоест да бъдат много по-деликатни при взимането на силови решения”, обясни още експертът.

Той е категоричен, че силовите методи са част от миналото. „Представете си, че някой беше казал на хората от бивша Югославия - един ден рано или късно ще живеете в някакво съжителство, което ще е мирно. Дайте да прескочим кръвта и направо да седнем да преговаряме за това съжителство”, даде пример той. Йончев призова тази тактика да се приложи и към Украйна, където след години хората вероятно ще живеят мирно, макар и напрегнато.

„Много ми липсва тази култура на вземащите решения. Школите днес са агресивни от типа на книгата „Как да победя врага в собственото си легло”. Светът не е разделен така на врагове”, каза още той. Според професора светът е разделен на същества, които искат да живеят в равновесие и ние трябва да уважаваме тяхната представа за собственото им равновесие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

балък

преди 9 години

И по-лошо ще става. Гледахме как през десетилетията се унищожава армията и службите, как се разгражда държавата, и ликувахме - демокрация! Да, това е свобода, но в България е свободия, която от своя страна води до сериозни проблеми! А сме външна граница на ЕС!?

20

kalin72

преди 9 години

До до 15Не ми се струва да са от армията на Саддам, защото тя е била светска, а не верска...освен ако...ако нещата ни се представят по начин, по който искат да видим нещата :)

19

ХХХ

преди 9 години

Тоя колко алкохол е изпил преди да си отвори плювалника ? Йончев , наспи се , изтрезней , изпий едно кафе и виж какви си ги блещил !

fallback