Снимка: Булфото, архив
fallback

Масово наличие на пряко и косвено физическо насилие над деца във възпитателните училища и интернатите е установила проверка на Българския хелзинкски комитет /БХК/.

Oще по темата
Физическото посегателство се причинява скришом, в изолирани помещения или извън сградите на институциите, обясни Жени Иванова от организацията, цитирана от БТА.

Тя посочи, че най-мащабният случай на насилие е установен в Социално-педагогическия интернат в Стралджа.

Там децата са били подлагани демонстративно на жестоки групови побоища от персонала.

Проверката на БХК установява насилие както на персонала върху настанените, така и между самите деца.

По думите на Иванова сред най-фрапиращите примери за психическо насилие са тези в интернатите, където деца са били заставяни да крадат.

Сред най-открояващите се примери е с момиче от ВУИ-Подем, което е било принудено да обикаля сградата по бельо.

Момче от СПИ-Стралджа пък е стояло вързано на пейка цял ден. И двата случая са наказания за опит за бягство.

Проверката установява също, че децата често са настанявани при неприемливи материални условия, ограничен достъп до храна, а в част от институциите не се осигурява никакъв достъп до образование.

Децата нямат достъп и до адекватна медицинска помощ, защото повечето от институциите не разполагат с щатни медицински специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

пешо

преди 9 години

хора, много сте ***!! бхк ви казва колко е зле в интернатите, вие плюете против бхк! това ли е целият извод, който си направихте от статията - колко антибългарски е бхк?? нямам думи колко сте прости и колко безполезен е псевдопатриотизмът ви в случая!

17

Анонимен

преди 9 години

Всички останали коментари да излишни

16

Анонимен

преди 9 години

Нека всички родители на тези децa да ги заклеимят,да ги бележат за цял живот.Не може никой нормален човек да си остави детето по никаква причина.Имат 3 месеца да реагират ,ако не го искaт ,никой няма право да причинява това на детето си.

fallback