Снимка: БТА

Езикът на омразата се използва често, но не бива да бъде толериран. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Софийската синагога, където приветства еврейската общност по случай Празника на светлината Ханука.

Президентът заяви, че опитите светлината да бъде затъмнена или дори загасена не липсват и днес. „Във всяко едно общество се намира някой, който да запрати камък по различния, по удобно заклеймения като чужд или като враг и днес подобен подход е още по-лесен, като се използва анонимността на дигиталните технологии. Те дават възможност лесно да нараним и да обидим, да нарочим някого за удобния виновен за собствените ни проблеми“, каза Росен Плевнелиев и допълни, че омразата и анонимността не са добър съветник.

„Въпрос на личен избор е да се бориш за светлината, защото си струва и защото в историята остават онези редки, но важни моменти, в които даваме светъл пример за човечност и показваме готовност да защитаваме хуманизма и свободата“, каза още президентът Росен Плевнелиев по случай Ханука.

Държавният глава посочи, че проспериращата държава и успяващото общество се дължат на хората, които защитават градивни каузи и са направили трудния избор да бъдат активни граждани. Росен Плевнелиев даде като пример за благородна кауза инициативата „Направи добро“ на организацията „Шалом“ и Александровска болница. Той призова да се помни винаги актът на спасяването на българските евреи през Втората световна война, а в наши дни - делото на българските пожарникари, които помогнаха за овладяването на бедствените пожари в Израел през 2013 година.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase