Снимка: Булфото, архив
fallback

През 2014 г. България е достигнала най-високите равнища на участие в корупционни сделки за последните 15 години. Това сочат данните от Доклада за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията, разпространени от организацията.

През тази година в страната са реализирани средно около 158 000 корупционни сделки на месец, сочи докладът.

Повечето от тях  стават под натиск от държавната администрация. През миналата година е искан подкуп на 39,4% от хората над 18 години.

По този показател от страните от Югоизточна Европа, които не са в ЕС, ни изпреварва само Албания, където процентът е 45,4.

През 2014 г. податливостта на корупция е на равнище, сходно на това от 1999 г., въпреки покачващата се нетърпимост към корупционното поведение, посочват от центъра.

Ефективността на корупцията, като метод за решаване на проблеми, се увеличава и в бизнес сектора.

Повечето фирми нямат доверие на публичните институции и не смятат, че получават равно третиране в съда.

Подобно отношение е основателно, тъй като на всички равнища на управление продължават да съществуват сериозни разхищения, в следствие на които държавният дълг е нараснал с 10 пункта, отбелязват от центъра.

Корупцията се превръща в допълнителна цена на административните услуги.

През 2014 г. практически всички българи (94%) смятат за вероятен корупционния натиск от страна на различните ведомства. Това е предпоставка за затвърждаване на моделите на корупционно поведение.

Макар да са налице разлики в подредбата, корупционната репутация на отделните групи държавни служители не се е променила значително през периода 2001- 2014 г.

През 2014 г. за най-корумпирани са смятани представителите на законодателната власт, политическата класа и представителите на изпълнителната власт с големи правомощия.
   
Възходът и падението на КТБ са показали, че завладяването на държавата от частни интереси е стигнало дори до най-силните правоприлагащи органи като прокуратурата, финансовото разузнаване и Централната банка, посочват от центъра.

Сагата "Южен поток" пък е разкрила колко високо е достигнала корупцията в държавните институции заради това, че интересите на други страни са успели да диктуват условията на българския парламент и правителство за сметка на българските и европейските интереси, смятат от центъра.

Повишаването на административната и политическа корупция през 2014 г. става на фона на продължаващата неспособност на Висшия съдебен съвет да посрещне предизвикателството да гарантира, че прокуратурата и съдът ще се борят успешно с корупцията и завладяването на държавата, посочват от центъра.

Структурата на съдебната система все още не дава гаранции за бързо, справедливо и прозрачно прилагане на закона, сочат заключенията от доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 9 години

И никой не си задава въпроса:А откъде идват парите,коитосе дават на корумпираните служители-чиновници,лекари,полицаи и т.н. ДЪРЖАВНИили ОБЩИНСКИ хрантутници!А?!Но всичко започва от "любимия"на упраляващата ни клика лаф:"И кво праИм сега"?!

30

Анонимен

преди 9 години

това не е новина .

29

Анонимен

преди 9 години

До Анонименразликата обаче ,е голяма ,на сервитьора даваш башиш за свършена работа ,а на корумпираната администрация,да ти свърши работа !!!! схващаш ли разликата ,или това е трудно за тебе ??

fallback