Снимка: БТА

Повечето от жените у нас се обявяват за пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол, но доста малко от тях знаят каква е допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водача и какво наказание го грози, ако наруши закона. Това сочат резултатите от тазгодишното национално представително проучване по време на кампанията "Алкохолът е лош шофьор".

88% от жените в България са категорични, че алкохолът е лош шофьор и именно употребата му е една от основните причини за пътно-транспортните произшествия у нас. Въпреки че по-голяма част от дамите не са осведомени каква е допустимата концентрация на алкохол в кръвта (над 63 % не знаят колко са позволените промили), 74% искат пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол.

В същото време обаче, само 61% от жените категорично биха отказали да се качат при шофьор, за който знаят, че е употребил алкохол, когато сяда зад волана.

От проучването става ясно още, че 74% от жените не знаят кои са най-лекото и най-тежкото наказание, според ЗДВП, при шофиране след употреба на алкохол. В същото време обаче над 83% от дамите искат най-строги наказания за шофьорите, причинили произшествия, при които има пострадали или жертви – ефективна присъда и голяма парична глоба.

Проучването напълно доказва твърдението, че нежният пол консумира по-малко алкохол от мъжете. Близо 40% от дамите споделят, че пият само при специални случаи. Логично, по-нисък е и процентът на жените шофьори, които признават, че са карали кола след употреба на минимални според своите разбирания количества алкохол - 34%.

Проучването разкрива и притеснителна картина при подрастващото поколение в страната  - младежите на възраст 16-18 години. Почти 20% от тях вярват в шокиращото твърдение, че употребата на алкохол може да подобри реакциите при шофиране и да изостри вниманието на водача на колата.

Инициативата на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ е на "Каменица" АД и се провежда под патронажа на Министерството на Вътрешните Работи, с подкрепата на Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия у нас и в партньорство с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Съюза на Българските Автомобилисти и БЧК.

По данни на д-р Живка Димитрова, Началник отдел „Здравна политика и първа помощ“ към БЧК, през 2013 и 2014 г. повече от 30 000 начинаещи шофьори са преминали през специалния курс за превенция на шофиране след консумация на алкохол и са имали възможността лично да пробват специални „алкохоли“ очила и чрез тях да се уверят в трезво състояние как техните възприятия се променят при различно съдържание на алкохол в кръвта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase