Снимка: Булфото, архив

Заканата на здравния министър Петър Москов, че спешната помощ няма да се отзовава на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, срещна острата реакция на Българския хелзински комитет.

Още по темата
В писмо до медиите от организацията определят думите на Москов не просто като погазване на закона и фундаменталния етичен стандарт на медицината – Хипократовата клетва, но и като груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза.
 
"БХК изразява особено дълбоко смущение от расистката заплаха, отправена вчера, 7 декември, от министъра на здравеопазването в България, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ, освен „когато е възможно и както е възможно” – с полиция или след „споразумение с местни "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация” – за "наказание” за твърдени нарушения", отчитат от организацията.

Оттам допълват, че в България наказателната отговорност е лична, а не колективна и тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт.

"Наказателната отговорност се установява и налага по един и същи начин за всички български граждани, без оглед на етническия им произход – след справедлив процес. Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт. Такова лице не разбира правовия характер на тази държава и невъзможността тя да бъде расова машина за ликвидиране на човешки животи", пише в позицията на БХК.

Според организацията позицията на Москов е крайно опасна, “защото отправя от властова позиция послание към българските лекари, че могат да оставят хора да умират, защото са различни от етническото мнозинство, като ги лишават от дължима по закон здравна помощ”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase