Петър Москов. Снимка: архив, БТА

Здравният министър Петър Москов и заместникът му Ваньо Шарков са посетили Спешния център в Ботевград  във връзка с нападението над спешен медик през изминалата седмица.

Вчера стана ясно, че двама роми нападнали екип, който отивал на посещение при бременна жена в ботевградското село Врачеш.

От началото на тази година органите на МВР са регистрирали 225 нападения над екипи на центровете за спешна медицинска помощ, като 175 от тях са в ромски квартали, съобщават от здравното министерство.

Москов заяви, че въпросът не е свързан с това, дали полицията ще залови нападателите и ще ги накаже, а е свързан с отговорност на общността. Особено в тези специфични рискови места трябва да има отговорни хора – от самата общност, категоричен е министърът на здравеопазването.

В разговор със служителите на ФСМП в Ботевград министър Москов е уверил, че чрез Концепцията за развитие на спешната помощ и поетапно увеличаване на заплатите в сектора ще се гарантира кадрово, техническо и инфраструктурно обезпечаване на системата на спешната помощ и ще се създадат подходящи условия за труд.

В телефонен разговор министър Москов и Сашо Денкин, кмет на с. Врачеш, са се договорили за организиране на среща между „лидерите“ на местното население, представители на кметството и ръководствата на спешните центрове в Ботевград и в София област.

Цел на срещата е поемането на ясен ангажимент от страните за гарантиране сигурността на екипите на Спешна помощ в района.

През следващата седмица ръководството на МЗ ще се срещне с представители на Националното сдружение на общините. Москов обяви, че ще настоява местните общности да гарантират сигурността на екипите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase