Илиян Василев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Русия печели от спирането на “Южен поток”, защото това ще стабилизира бюджета й и Путин ще се задържи на власт, коментира енергийният експерт Илиян Василев пред БНТ ситуацията около проекта, след като снощи руският президент обяви в Турция прекратяването му.

Oще по темата
Според Василев проектът никога не е бил изграден на основа на западните или международно стандарти за проектно финансиране или проектна осъществимост, а е бил политически проект, на който приходите не са доказани.

Василев смята, че истинската причина за спирането на “Южен поток” е огромната финансова тежест, която трябва да понесе “Газпром”, който започва да строи газопровода “Алтай”.

Като друга причина Илиян Василев посочи и срива на рублата с близо 65-70% в последните месеци.

Путин има първа задача да се задържи на власт, а без балансиран бюджет това не може да стане, аргументира се експертът.

По думите му Русия продължава да твърди, че “Южен поток” е предмет на двустранна договореност и отказва да го припознае като проект с европейско значение. Василев смята, че целта на Путин е да провокира антиевропейски настроения и да противопоставя едни страни на други.

България няма как да бъде идентифицирана като единствената причина, тъй като проектът преминава през много други страни, заяви Василев и допълни, че вероятно ще последват коментари колко много пари сме загубили.

Той коментира още, че Путин е направил политическо заявление с изказването за спиране на “Южен поток” и трябва да проследим какви са реалните разпореждания към изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Г.Кирчев

преди 9 години

Тоя пишман "експерт" и лобист на шистоваците, бе разобличен и изгонен от руснаците когато беше посланик в Москва за услуги в полза на трети държави - саш - и против собствената си държава която го беше изпратила там да я представлява. Какво да очакваме от него сега? пак същото - измами, заблуди, далавери. От добре осведомени познати знам, че шевронците му плащат 4-6 хилки евра на публична изява в която плюе по газопровода ЮП. такива "експерти се навъдиха, че няма спасение от тях.

37

аноним

преди 9 години

Тази Русия се оказа костелив орех както винаги. Постига всичко с лекота. Първо срина цената на газа и каза довиждане, поне засега, на шистовия газ. От тази игра с южен поток ще се разбере скоро какво целят.

36

Анонимен

преди 9 години

Този *** като че ли всяка сутрин проверява кесията на Русия та знае имали или не пари в нея.

fallback