Снимка: Булфото, архив

Като цяло на българския пазар се предлагат стоки с добро качество. Българските детски играчки обикновено са изрядни, а стоките, които най-често не отговарят на стандартите за безопасност, са с китайски или общо казано азиатски произход.

Това заяви днес заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на първата от серия проверки за безопасността на стоките на пазара, цитирана от БТА.

В проверката се включват освен експерти на Министерството на икономиката, също и екипи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите.

Декември е месец с много празници и във фокуса на проверките ни ще са стоки и услуги, свързани с тях, каза Везиева.

Обхватът на днешната проверка са играчките, тяхното стандартизиране и безопасността им, добави заместник-министърът. Впоследствие ще има акции и за пиротехническите стоки, коледната украса и други.

Съгласно европейската директива върху детските играчки трябва да има маркировка за съответствие, инструкция за употреба и предупредителни текстове, както и технически, физически и химически параметри на безопасността.

Везиева посочи, че от извършваните досега проверки се налага изводът, че все още на пазара се предлагат стоки с инструкции без превод на български, с липсваща маркировка за съответствие и обозначаване на икономическия оператор.

Санкциите, които се налагат в тези случаи, са имуществени, като най-тежката е изтегляне на стоките от пазара, посочи заместник-министърът.

До края на октомври са извършени 102 проверки на играчки от различни видове и класове и има около 25 издадени акта за нарушение, информира тя.

Валентин Чиликов, главен секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, посочи, че при две от жалбите на потребители до КЗП се е касаело за действително опасни за здравето на децата стоки.

След извършена проверка от Агенцията стоките са били изтеглени от пазара. И в двата случая е ставало въпрос за ползване на химикали в детски играчки, които създават алергични реакции. При един от случаите дете, което си е играло с пластмасово килимче - пъзел, е получило алергична реакция, започнало е да се задушава и е било прието в болница, съобщи Чиликов.

Той уточни, че във всички търговски обекти - както в големите вериги, така и в малките магазини, се разпространяват китайски стоки, които не отговарят на изискванията за безопасност - съдържат опасни химикали, дребни елементи, необезопасени остри предмети или батерии.

Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите, посочи, че от 1 януари до 31 октомври КЗП е направила над 4000 инспекции и е констатирала повишен риск от опасност в 121 вида стоки. Издали сме заповеди за тяхното незабавно изтегляне от пазара, каза Златев. От началото на годината до 31 октомври са наложени имуществени санкции в размер на около 1 млн. 600 хил. лв. За миналата година КЗП е подала над 90 нотификации по специалната система на ЕС за опасни стоки. При детските стоки за опасни се приемат дрешките с връзки, които могат да предизвикат задушаване, високи столчета за деца, детски люлки и столчета за кола, които не са добре обезопасени и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase