Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Българинът има склонност да идентифицира себе си като жертва и това е културна и историческа обусловеност, заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air психологът Пламен Димитров.

Коментарът беше направен в отговор на въпрос на водещия Ивайло Лаков защо България често се оказва на дъното на класации по оценка на благосъстоянието и усещането за щастие.

Попита кога сме по-нормални - при екзалтирането преди мача на Кубрат Пулев с Кличко, или след това, Димитров посочи, че това са „защитни опити да възстановим самоуважението си в търсене на проекция в тези външни събития”.

В отговор на въпрос дали българите имаме реална самопреценка за себе си и защо тя се намира в двете крайности – от пълен нихилизъм и отричане до приповдигнато позитивно преувеличаване, Димитров посочи, че това е характерно за обществата, в които има хронична несигурност.

„Тогава можем да видим поведения, които не са зрели. Можем да видим например поведения, които са агресивно защитни, такова например е едно непрекъснато взиране във властта и постоянно очакване на нейната проява на свръхмогъщество”, обясни Димитров.

Той посочи, че най-често българите търсят психолог заради депресивни тревожни състояния, както и поради проблеми в отношенията между родители и деца, между партньори.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 9 години

Леси,когато някой те нарича с тежките думи ***.Запомни загазил е до уши!Има проблем.Но,неговия проблем не е твой.

30

Анонимен

преди 9 години

Леси, всеки човек се ражда с достойнство ,а навсякъде бива унизен.И самочувствието му спада.Достойния човек винаги се старае да остане безпристрастен.Да не дава оценка на трудно постижими неща.И да не слуша безплодни учения.Мъжа, след развод е с наранено достойнство.Жената,след развод е с наранено Сърце.Достойния прави много,но не се хвали с това.Оставя да бъде оценен от другите по Достойнство.

29

Анонимен

преди 9 години

Надценяването мнението на околните,обграждането с негативно мислещи хора,поставянето на нереалистични високи цели.Липса на доверие в собствената ти интуиция.Това са все грешки,коитонсе допускат,при хора с занижена самооценка.Самооценката е репутация,която сме спечелили в собствените си очи.Пораженческата позиция.Омаловажаването на собствените постижения.Зацикляне в негативния опит.Това все грешки на хора,които твърде много са били подценявани.И оттам и тяхното самочувствие е потъпкано.

fallback