Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив
fallback

Парламентът даде мандат на кабинета да започне разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лв. Това стана по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание.

„Това решение ни дава повече време. За да не стоим да чакаме актуализацията и да можем да водим разговори за това“, каза след заседанието финансовият министър Владислав Горанов. Той потвърди, че размерът на дълга е същият, който е заложен в проекта за актуализация.

Актуализацията на бюджета, която обсъжда НС днес, предвижда поемане на нов дълг до 4.5 млрд. лв. Останалите 1.5 млрд. лв. до тази сума ще бъдат набавени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

Oще по темата
Бившият финансов министър Петър Чобанов, който сега е депутат от ДПС, обясни, че до края на годината остава малко време и това обосновава нуждата решението да се вземе сега.

„То ще бъде валидирано на практика при приемане на актуализацията. Ако тя бъде приета, ще влезе в сила възможността за вземане на дълг, ако не бъде приета – няма да влезе в сила“, обясни той.

Според Чобанов с решението на бюджетната комисия днес се е дало възможност дългът да бъде изтеглен до края на годината, а финансовото министерство да започне разговорите сега.

„Става дума за предварителни разговори с банките, но за да се водят те, трябва министерството да има мандат“, обясни още депутатът.

Чобанов съобщи и че ДПС се е въздържало при гласуването за дълга, а БСП са били против.

Малко по-късно в пленарна зала по време на дебатите по актуализацията на бюджета финансовият министър обясни, че при ситуацията на потенциален свръхдефицит, след като е направил анализ, е предложил на премиера Бойко Борисов да бъдат отпуснати 50 милиона лева за коледни добавки за пенсиите до 286 лева, колкото ще бъде линията на бедност от първи януари 2015 г.

Според него обаче е необходимо да се проведе сериозен дебат за проблемите в пенсионното осигуряване, така че то да стане максимално справедливо.

„Голяма част от пенсиите сега се финансират от данъци“, коментира Горанов.

Въпреки това той увери, че макар и бюджетът за тази година да е направен неконсервативно, парите за надбавките ще се намерят в рамките на съществуващите буфери от бюджета.

Финансовият министър припомни, че и сега 5% от бюджетите на ведомствата са буфери и са на разположение на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

кали

преди 9 години

Въпросът е кога държавата ни ще се стабилизира по някакъв начин ???

51

Анонимен

преди 9 години

За пенсионерите ще да са...Боко мисли за народа! Някой друг щеше да ги прилапа за асфалт.

50

аз

преди 9 години

А, и аз да попитам! Когато Орешарски поиска 2 милиарда, Герб бяха твърдо против, и плащаха на дупелизците си да ходят да стачкуват. Сега кво стана? Нещастници долни!!!

fallback