Кирил Добрев. Снимка: архив, БулФото

Тефтерът "Златанов" е "бомба", която трябваше да бъде обезвредена, заяви депутатът от БСП Кирил Добрев, който в миналия парламент оглавяваше анкетната комисия със задачата да проучи обстоятелствата около скандалните тефтерчета на Филип Златанов.

Добре обясни пред БНР, че депутатите в комисията са работили с копия. Тефтерът "Златанов" беше еманация на управлението на ГЕРБ и стила и метода на управлението на кабинета "Борисов 1". Там се управляваше със страх, мачкане, политически поръчки. Цялата държавна машина се впрягаше да ликвидира различно мислещ, дори съпартиец, заяви Добрев.

Още по темата
Според него изглежда, че тефтерчетата, които изчезнаха, са били единственият воденичен камък на кабинета "Борисов 2".

„Тепърва делото щеше да тръгне, тепърва трябваше да се викат свидетели, да се разказват истории, от които ГЕРБ няма никакъв интерес. Второ, в кабинета "Борисов 2" присъстват хора и са облечени във власт, които са участници в тефтера, и хора, които са правили политически поръчки. Тефтерът е "бомба", която трябваше да бъде обезвредена“, каза още депутатът, според когото експертът Стефан Бенчев няма никаква вина.

Добрев обяви, че е склонен да оневини Бенчев, който според него е професионалист и си е вършил работата. „Друг е въпросът какъв е начинът за ползването на тези тефтери и въобще на тези доказателства“, допълни депутатът.

Той смята, че закъснялата реакция на полицията и прокуратурата след изчезването на тефтерчетата е недоразумение – не било ясно за кои тефтери и доказателства става въпрос, иначе цялата държавна машина щяла да бъде впрегната да ги търси.

Добрев е категоричен, че обществото трябва да разбере кои са хората зад инициалите във въпросните тефтерчета, защото всичко, което те са поръчвали, се е изпълнявало.

Социалистът даде пример с кандидат-кмет, на който се вади решение, че е в конфликт на интереси ден преди балотажа. „Той губи изборите и после съдът отхвърля това решение на комисията”, посочи още депутатът.

Добрев заяви, че е изненадан от реакцията на колегите му от ГЕРБ в стил “гузен негонен бяга”.

Той припомни, че оглавяваната от него временна комисия по случая Филип Златанов е излязла с доклад, който е бил подписан без особено мнение и от представителите на ГЕРБ. „Премиерът е изразил недоверие към поверената ми тогава комисия, нека викне неговите хора, които членуваха в нея да му кажат какво са разказали потърпевшите”, каза още депутатът от левицата.

Добрев посочи, че вече има предложение за изслушване в парламента на вътрешния министър по този случай и той е склонен да го подкрепи.

Ако прокуратурата се възползва от това да изслуша всички свидетели за това какво се е случвало, аз мисля, че делото срещу поръчителите трябва да продължи, коментира депутатът.
 
Според Ирен Савова, адвокат на Филип Златанов, изчезването на тефтерчетата в никакъв случай не е повод за прекратяване на съдебното дело в Софийския апелативен съд.

На въпрос дали ще спре разследването срещу Златанов, Савова отговори, че по този въпрос компетентно ще бъде държавното обвинение.

“Това, че има друго досъдебно производство, по което е назначено друго вещо лице, въпросният г-н Бенчев, от който са изчезнали тефтерите – ние го разбрахме от делото на 16-и октомври, когато тефтерчетата трябваше да бъдат предоставени от СГП по нашето дело, да бъдат приобщени по делото и да може вещото лице по нашето дело да работи по тях”, обясни Савова.

По думите й това била причината да се отложи делото на 16-и октомври, защото вещото лице по него не е могло да изработи експертизата поради липсата на тефтерчетата още тогава. “Тогава прокуратурата заяви, че има друго досъдебно производство, по което има друго вещо лице, на което е възложено да изготви експертиза. За това на кое вещо лице са дадени веществените доказателства и кой прави експертизата – това до понеделник и на нас не ни беше ясно, ние го научихме от медиите”, каза Савова.

По думите й Филип Златанов до момента не е викан никъде, не е давал никакви обяснения и никой за нищо не го е търсил освен по делото, което е в съдебна фаза през САС.

На първа инстанция Златанов беше осъден на 3.5 години затвор за престъпление по служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase