Мирослав Ненков. Снимка: БТА

Намерението за увеличение на здравната вноска трябва да върви с предложение за по-ефективно разходване на публичните средства за здраве, заяви пред БНР здравният министър в служебния кабинет Мирослав Ненков.

Той посочи, че не може да се увеличава осигурителната тежест за хората без да се каже какви мерки ще се вземат за по-ефективно разходване на средствата им.

Ненков коментира, че ако здравната вноска бъде увеличена с един процент от догодина, както се предлага от лекарския съюз, това няма да издърпа финансирането на системата напред рязко, но "можем да поискаме този един процент от гражданите, като им покажем как се грижим за техните пари".

Мирослав Ненков коментира, че в този си вид колкото и пари да се наливат в здравната ни система, тя ще ги изхарчи всичките. Затова е необходима нова организация на работа. Той обаче подкрепя увеличаването на здравната вноска, тъй като по думите му има много малко места, откъдето могат да се вземат повече средства.

"Едно от тях е да се увеличи малко здравната вноска, другото е държавата да започне да си плаща и третият начин е да се оптимизират харчовете. Четвъртият начин е тези, които не си плащат вноските, да започнат да си ги плаща“, каза министърът.

Със сигурност има начин да се ограничи броят на хората, които не си плащат вноските, категоричен е Ненков. Той даде пример, че може например да се ограничат някои държавни услуги за тези хора.

Според него има начини разходите на Здравната каса да бъдат оптимизирани – например да бъдат изведени от болничната помощ процедури, които се правят в доболничната, скъпоструващите медикаменти да влязат в Министерството на здравеопазването (МЗ), където специална комисия да прецизира нуждата от някои скъпи продукти и други.

В момента дирекцията по финанси в МЗ подготвя здравен бюджет за следващата година, който е много близък до настоящия за 2014 година, каза още здравният министър.

Относно предстоящите задачи пред следващия здравен министър Ненков заяви, че той ще трябва да насочи вниманието си към съживените няколко европейски програми, тъй като има пари, които трябва да бъдат разпределени по болниците по средносрочната инвестиционна програма.

Следващият министър трябва да се погрижи и за сключването на договор за доставка за ваксини за догодина. Ненков се надява той да приеме предложението на екипа му за сключване на дългосрочно споразумение за доставка на ваксини, за да няма трусове. Следващият министър трябва да проследи харченето на 11-те милиона лева, които МС отпусна за системата на здравеопазването.

За системата на спешната помощ министър Ненков обясни, че с премахването на районирането за Бърза помощ в София колегите му работят по-ефективно. По отношение на заплащането на екипите за три месеца не успяхме нищо да направим, призна обаче Ненков.

Ако нашата система успее да осигури на младите лекари възможност за перспектива и развитие, наред с увеличение на доходите, макар и не на нивото на Западна Европа, ще ги задържим, смята той. Но посочи, че не е оптимист кога може да стане това.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase