Снимка: БТА

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев присъства на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Църковният празник Архангелова задушница се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - 8 ноември. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

На ритуала в София присъстваха и министърът на отбраната Велизар Шаламанов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, представители на ръководството на МО, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихида по повод на Архангелова задушница ще се състои и в Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година.

Традицията е прекъсната през 1946 г. и е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase