Снимка: МВР

Загиналите при катастрофи към днешна дата са с 64 повече от миналата година. Най-вероятно с 60-80 души повече ще бъдат загиналите в края на годината, смятат от „Пътна полиция“.

Скорост е основната причина, подчерта началникът й Антон Антонов пред БНТ.

Още по темата
Той посочи, че с въвеждането на първите автоматизирани технически средства 2008-2009 и с електронния фиш загиналите са спаднали драстично.

Шефът на „Пътна полиция“ подчерта, че е наложително връщането на мобилните камери на пътя.

Тълкувателното решение на ВАС обикновените мобилни камери да се използват по класическия способ – спиране на водача на място, за да има възможност да оспорва констатираното нарушение, и да се продължи със съставянето на акт, промени значително тактиката и реда за контрол и снижи значително ефективността на работа – тя е едва около 10%“, обясни Антонов.

Така за деветте месеца на годината са хванати с около 190 хил. по-малко нарушители.

Една камера е струвала 12-15 хил. лв. Общият брой на закупените камери е 148, като 14 от тях могат да работят през нощта.

Целта на акцията, която тече в момента за скоростта, е да се обърне внимание на водачите, че скоростта убива, подчерта началникът на “Пътна полиция”.

По думите му много голям е интересът от гражданите към възможността по имейл да посочат места за контрол. Само за първите 2 дни сигналите са били 70, а в момента над 200.

Антонов си обяснява поведението на шофьорите, които не са сменили летните си гуми с това, че никой не очаква неблагоприятна ситуация на пътя. Подобен проблем имаше при първия сняг миналия уикенд.

„Глоби имаше, доста водачи та ТИР-ове от съседни държави бяха санкционирани, тъй като бяха със съвсем изтрити гуми по проходите, но определящото не са глобите. Нека водачите да тръгват подготвени на път, защото ако един е с летни гуми, за него ще страдат хиляди“, подчерта той.

От събота стартира традиционната акция на полицията „Зима“. Тя обръща внимание на пешеходците да внимават, защото в този период са основните пострадали.

Антонов обясни, че денят е по-къс, а те пресичат неправилно и са облечени с тъмни дрехи, които пречат да бъдат забелязани. Ще се обръща и внимание на водачите да бъдат по-внимателни на пътя.

„Пътна полиция“ е подготвила законодателни промени още при предишния парламент, които чакат да бъдат разлгедани, но според Антонов основното е връщането на мобилните камери на пътя.

От „Пътна полиция“ не искат със знак да са обозначени местата, на които униформен патрул спира водачи, за да спазват правилата шофьорите навсякъде по пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase