Снимка: архив Reuters
fallback

Има много неща, които могат да ни тревожат в тези дни. Само един бегъл поглед на световния новинарски обмен от последните дни свидетелства за това: Папата казва, че Третата световна война е в ход; Великобритания може да се разпадне; епидемията от Ебола се превръща във все по-сериозен проблем в Африка; безпилотни летателни апарати навлизат в личния живот на гражданите; американският бюджетен дефицит достигна 589 млрд. долара и т.н.

Насочвайки поглед към всичко това, оставяме на заден план всичко положително, което човечеството е постигнало през вековете, пише ZeroHedge. Сериозни заболявания като детски паралич и едра шарка, които са покосявали дори монарси и президенти през вековете, са били ликвидирани. Можем да кръстосаме планетата за по-малко от 24 часа. Пуснахме множество сателити в необятния Космос.

Това показва, че с достатъчно интелект, политическа воля, здрав разум и постоянство, за да може повечето предизвикателства, пред които се изправяме, да бъдат преодолени. Това следва да осигури една прилична надежда.

Има ли изобщо за какво да се притесняваме при това положение? Отговорът определено е да. И той се основава на две графики.

Първата графика, изготвена от MailOnline по данни на Университета в Хартфорд, щата Кънектикът, отразява нагледно видимия спад в средния коефициент на интелигентност на световното население.

Графика номер две пък показва индекса на световните военни разходи от 1950 г. насам. За улеснение началната година е обозначена със стойност от 100 пункта. Данните за периода 1950-2011 г. са в константни долари към 2011 г.

Казано накратко, нещата изглеждат така: средният гражданин на света става все по-тъп, докато вложенията в средства за масово унищожение се увеличават. Очевидно за всеки е, че тази тенденция не е в полза на човечеството. Залозите са твърде високи сега на фона на витаещото във въздуха геополитическо напрежение. Остават надеждите, че и политическите лидери ще обърнат внимание на това, което засяга както всички нас, така и бъдещите поколения.

Графиките и още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 2KUDETO AKTIVMO UCHASTVASH ...

20

Анонимен

преди 9 години

AMERIKAN DREAM

19

Анонимен

преди 9 години

Трябва властта на политиците да се сведе до минимум.За да стане това трябват интелигентни граждани т.е. политиците имат интерес електоратът им да се състои от еректилни ***.

fallback