Росен Плевнелиев при откриване на учебната година в "Софтуерния университет". Снимка БТА
fallback

Качественото образование, което дава не само знания, но и умения на младите хора, е в основата на решаването на проблемите с високата безработица, ниските доходи и демографския проблем в България, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на учебната година в "Софтуерния университет" в град София.

Образователната институция е проект на Фондация "Софтуерен университет", която работи за повишаване на образованието на софтуерни инженери и ИТ специалисти в България.

Според държавния глава утвърждаването на страната ни в производства, които използват достиженията на високите технологии и търсят квалифицирани специалисти, е пътят, по който страната ни може да догони по-развитите държави в Европа.

Президентът е убеден, че инвестициите в образованието е животоспасяващо за България.

Той подчерта, че днес българската индустрия за информационни и комуникационни технологии изнася 50% от своето производство, което означава, че светът иска да купува от нас. Преди 10 години броят на заетите в информационните и комуникационни технологии у нас е бил 9000 души, днес те са 33 000, а прогнозата за 2015 г. е, че в сектора ще работят около 40 000 специалисти, каза Плевнелиев.

Той е убеден, че това е един от най-важните сектори на всяка модерна икономика. "През 2003 г. производството в сферата на информационните технологии в България се равнява на 2% от БВП, днес е 6%, което означава ръст от 300% за 10 години”, посочи още президентът. 

Държавният глава обеща на студентите подкрепата си за поставянето на техните идеи в дневния ред на институциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

plevelki

преди 9 години

Много слаб президент ..***.Долу ГЕРБ!

7

Анонимен

преди 9 години

До 1 Млади и образовани хора в БГ винаги е имало и ще има.Само че ако няма къде да се реализират,ще избягат. А на върха винаги ще се назначават *** хора,защото лесно се управлят.

6

Анонимен

преди 9 години

Тъпо е изказването на Плевенлиев. Освен софтуерно образование има много други видове образование. Ама Плевенлиев е оприличил образованието на ИТ като всеобщо образование. А образованието на инжинери, геолози, учители по български език, учители по математика, физика и химия и учители по изкуства като театър, изобразително изкуство - рисуване и музика незначителни ли са според Плевенлиев, че ги пропусна и определи цялото образование в България като образование на ИТ специалисти. Глупаво изказване

fallback