Снимка: БТА

След години спорове държавата предостави собствеността на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Светия синод на Българската православна църква.

Българският патриарх Неофит получи нотариалния акт за собственост от премиера Георги Близнашки на церемония в Министерския съвет, на която присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Министър-председателят отбеляза, че „сагата“ продължава близо 100 години, като дебатите са били особено драматични през последния четвърт век. За първи път от много години беше намерена добра воля въпросът да бъде решен, изтъкна Близнашки и определи жеста като „исторически“ и „безпрецедентен“.

По думите му той показва добрите отношения между българската държава и БПЦ. С добронамерен диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да намери своето решение, подчерта премиерът.

Патриарх Неофит отбеляза значението на храма „Св. Александър Невски“ като символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ. Патриархът напомни, че тази година се отбелязва 90-годишнината от освещаването на катедралния храм.

„Годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала за жалост сложиха отпечатък върху състоянието на храма, но след днешния паметен ден вярвам в най-скоро време с общите ни усилия храмът отново ще заблести“, каза той.

Президентът Росен Плевнелиев също определи събитието като дълго чакано и историческо и допълни, че то слага край на десетилетията неизвестност около собствеността и съдбата на храм-паметника.

„С помощта на държавата ще бъде възвърнат неговият автентичен блясък. Приветствам всяка крачка, всяко действие, което укрепва вярата на нашия народ“, подчерта Росен Плевнелиев. Вярвам, че заедно ще успеем да съхраним завещаното ни културно наследство и ще предадем в подходящ вид на децата ни, каза още президентът.

На церемонията в Гранитна зала присъстваха министрите от служебното правителство и представители на Светия синод. Решението за предоставяне на нотариалния акт беше взето на миналото заседание на Министерския съвет.

Придобивайки изцяло собственост върху храма, Светият синод учредява вещно право на ползване от 25 г. върху Криптата в катедралния храм на Министерството на културата. Близнашки уточни, че това е срокът, позволен от Устава на БПЦ, но в писмото на патриарха до кабинета се казва, че в съзнанието на Светия синод това право се учредява безсрочно, докато българската държава има нужда от криптата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase