Петър Гайдаров. Снимка: Dnes.bg
fallback

Петър Гайдаров от пловдивската математическа гимназия стана най-добрият млад математик в Европа.

17-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света, след като откри грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, след това решава и задача на половин век.

"Още от малък имам интерес да решавам задачи по математика, но по-сериозно се занимавам, откакто влязох в гимназия, тогава започнах да правя разработки по математика", разказа пред Dnes.bg ученикът от Пловдив.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми. Той успява да даде частично решение на задачата на унгарския математик Пол Туран от 1962 година, която е изключително важна за криптографията.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

"Да обучаваш гений е голямо предизвикателство, защото трябва да поддържаме вниманието на учениците", казва Вълканова.

Наградата за Петър е 5000 евро и покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди, както и среща с лауреатите.

"Смятам, че това е доста голямо признание за моята работа, наистина се радвам – нобеловите награди, че ще присъствам на такъв престижен форум", казва още младото момче.

"Това е най-голямото богатство на България – то не се изразява в средства или друго – богати сме и на природа, богати сме и на хора", твърди директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов.

Мечтата на най-добрия математик е да учи в САЩ, след което да се върне и работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

слънчев лъч

преди 9 години

@ФИНАНСОВ ПЪНКАР, би ли представил аргументи за твърдението ти, че "При евреите 2+2=4 е от отречено даже и от най-простата лихва в сметките им !". Благодаря. Само да спомена и това -- квантовата механика е зле разбрана класическа механика. Ето защо несмаслените изводи на квантовата механика трябва без никакво отлагане да бъдат заменени със задълбочено по-нататъшно развитие на клсическата механика.

112

слънчев лъч

преди 9 години

В подкрепа на @ФИНАНСОВ ПЪНКАР -- ето доказателство, че Айнщайновата "теория" на относителността извежда, че 1 = 2: goo.gl/Qm7QZc , което я прави невалидна и изисква тя и всичко свързано с нея (струнни теории, Хигс бозони, черни дупки, космология и т.н.) спешно да бъдат премахнати от науката. Подигравка с науката е и т.нар. квантова механика. Ето аргументи: goo.gl/ZTw9IR.

111

слънчев лъч

преди 9 години

Както казах, изказването на 106, както и това на @ФИНАНСОВ ПЪНКАР (133) е един светъл лъч в тъмата на голямата тъпота, в която е затънала България днес. Дано младите тук го прочетат и осмислят. Синтезирано, това е опитът на умен, човек и такива като 115 по-добре да чуят какво им се говори, а не да бързат да се изказват, преди да знаят точно за какво иде реч.

fallback