Снимка: БТА

С решение на правителството днешният 3 октомври е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за боеприпаси край село Горни Лом.

Общо 15 души – 13 мъже и 2 жени, загинаха след трагичния инцидент във видинското село. Сред загиналите са и трима души от ръководството, а две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете.

Още по темата

Причините за трагедията все още се изясняват, като по информация на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в завода в Горни Лом е имало значително по-голямо количество мини от обявеното.

Очаква се в 9.30 часа тази сутрин да започне оглед на мястото на трагедията, като експертите са категорични, че няма опасност от нови взривове. От тази сутрин към екипите са включени и сапьори от Министерство на отбраната.

От прокуратурата съобщиха, че екип от 15 следователи от Националната следствена служба ще разследва взрива в Горни Лом. В четвъртък бяха проведени разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба бе разпитан й собственикът на фирмата.

Според държавното обвинение в завода е имало подобни инциденти през 2006 г., когато е загинал работник, както и през 2007 г., когато отново има смърт на работник.

И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по НК срещу изпълнителния директор на завода, но по тях са били постановени оправдателни присъди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase