Снимка: БТА

За трагедията в Горни Лом отговорните държавни органи трябва да понесат своята отговорност, заяви председателят на синдикат "Отбрана" на Конфедерацията на труда Тодор Воденов пред БНР.

Според него, за да се избегнат подобни случаи в бъдеще, е необходимо да се изгради Национален център за утилизация, в който да работят добре заплатени висококвалифицирани специалисти.

Още по темата
„Голяма част от действията по утилизация да бъдат автоматизирани, да има възможност за изследване на средата, да може да е прекратяван процесът, когато това е необходимо по производствени и по технически причини, да може дейността да бъде открита, контролирана. Разбира се, в такива случаи няма комисиони, няма сделки зад гърба на управляващи и на народа, и хората да плащат с живота и здравето си“, обясни Тодор Воденов.

По думите му подобен инцидент може да се случи в държавна компания, но вероятността е много по-слаба.

Според Тодор Воденов в случая със завода в Горни Лом става дума за престъпна небрежност и престъпление.

„Тези, които организират процеса - започвам да говоря за политиците, които в момента са на власт, и сегашните, и предните, и по-предните. Те всички имат интерес към парите. След това към администрацията, която трябва да се занимава с контрола. И тя има интерес към парите.

Хората, които организират този процес, това са хора, които са със сериозни позиции в армията и във военнопромишления комплекс, това са хора с генералски и полковнишки звания. Разбира се, говоря и за обикновени престъпници, които имат пари и работят с банки.

И накрая на веригата остават обикновените хора, които работят за 350 лева. За съжаление, те са използвани за такива престъпни цели, заяви председателят на синдикат "Отбрана" на КТ "Подкрепа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase