Архив: Булфото
fallback

Полицаи се готвят да блокират Ларгото между Президентството и Министерския съвет в знак на протест срещу опитите за ограничаване на социалните им права и увеличаване на възрастта им за пенсиониране. Представители на полицейския синдикат заявиха пред bTV, че този път към тях ще се присъединят и колегите им от Министерството на отбраната, които също са засегнати от промяната.

Преди дни от полицейския синдикат настояха за оставката на социалния министър Йордан Христосков. Пожарникарите също заплашиха с протест заради решението на кабинета да увеличи възрастта им за пенсиониране. В своя декларация от най-големия синдикат посочват, че решението да се сложи край на ранното пенсиониране е взето в отсъствието на професионалните организации от сектор "Сигурност".

Oще по темата
По думите на Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР, полицаите не са съгласни, че решения, които пряко ги засягат, се вземат непрозрачно.

"Ако ще се съобразяваме с препоръките на ЕС, защото ликвидирането на ранното пенсиониране е препоръка, нужно е поне да информираш социалните организации", убеден е Попов.

Представители на синдиката обещаха, че поради предизборната ситуация няма да опорочават процеса.

"Няма да създаваме проблем, но непосредствено след изборите ще протестираме", категоричен е Попов.

Ранното пенсиониране се отнася за полицаи и военни и е записано в Националната програма за реформа. В момента пенсионирането при тези професии е след 27 г. стаж, от които 2/3 - в системата.

Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще се уеднакви със стандартния. За да влязат промените в сила, те трябва да бъдат гласувани от следващия парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

lkl

преди 9 години

Г ДО сме с вас колеги

38

135

преди 9 години

До ПолицайПо-полека, да не ви набият докато сте на Ларгото! А за нас - то се знае, че хем ви изкарваме заплатите и пенсиите, хем бой ядем да се види че нещо работите!

37

135

преди 9 години

До 123Хубаво, да стане старшина, ама как се става? Колко рода трябва да имам сред началството, че да ме вземат?

fallback