Снимка БТА
fallback

Богатството на една национална история се съизмерва с примерите на възход и победа, на подвиг и на героизъм на всеотдайност и саможертва. Това каза министър-председателят Георги Близнашки пред гражданите на Сливница н тържествата по повод 50-годишнината от обявяването й за град, съобщи БТА.

По думите на премиера един от тези славни примери е победата при Сливница, събитие останало завинаги в националната летопис.

Преди 129 години тук се води решаваща битка, която предопределя изхода на Сръбско-Българската война и в значителна степен повлиява на бъдещето на освободената ни родина, каза премиерът.

По думите му България тогава има възможност за просперитет, за силно икономическо, социално и духовно развитие в следващите години, така че в началото на 20 век Европа да заговори за българското чудо. В словото си премиерът отбеляза величието на подвига на кап. Христо Попов, кап. Марин Маринов, Коста Паница и безиммените бойци на младата българска войска.

Той цитира част от стихотворението на Иван Вазов "Новото гробище на Сливница" и заяви, че историческите паметници и съвременното присъствие са достойните дела на една нация.

Вие имате всички основния да сте горди и с двете и да се влеете в редиците на хилядите строители на съвременна България, направила своя европейски избор още от Възраждането, каза Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 9 години

то възход, победи...

10

Бакал Петко

преди 9 години

Богатството на една страна се измерва с количеството минал труд и с неговото ежедневно обогатяване с труда на заетата жива работна сила в обществения производствен процес в страната., господин професоре а не с победи и завоевания,както твърдите вие.

9

UMEN COVEK

преди 9 години

OTNASIA SE ZA DRUGA STRANA,NO NE I ZA BALGARIA.

fallback