Йордан Христосков Снимка: БТА
fallback

Увеличаването на пенсионната възраст трябва да се определя съобразно нарастването на очакваната продължителност на живота, а не от политиците и по административен път на подскоци. Това коментира пред журналисти в Перник социалният министър Йордан Христосков.

"Трябва да се спазва пропорция трудовият живот да бъде два пъти по-дълъг от живота като пенсионер, т.е. човек трябва да работи около 40 години и да се осигурява, за да получава 20 години пенсия. Тогава пенсионната система ще бъде финансово стабилна и ще има възможности за по-високи пенсии", каза още министърът.

По думите му статистиката в момента сочи,че от жените се иска 34 години и 8 месеца осигурителен стаж, а средният период на получаване на пенсия при тях е 24 години.

При мъжете се искат 37 години и 8 месеца с тенденция за нарастване, а мъжете получават малко под 20 години пенсия.

Не е възможно от една страна да намаляваш осигурителните вноски, от друга да увеличаваш разходите за пенсии и броя на пенсионерите, като разширяваш кръга на хората, които имат право на ранно пенсиониране, каза още Христосков.

Той посочи, че са проведени 4 заседания на Консултативния съвет по оптимизация на осигурителната система. За следващото правителство ще приготвим пакет от реформи и действия с конкретни финансови разчети и законови тестове, съобщи министърът, цитиран от БТА. 

Йордан Христосков днес посети Пернишка област и постави оценка "отличен" на свършената работа в ръководения от него бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Разделяне

преди 9 години

Нека МВР и МНО да си изплащат сами пенсиите от техният бюджет пък ако ще да ги пенсионират на 16. Богатите държавици им плащат първа пенсия на 60... В момента гащник гурбетчия или фуражка отива и с щедра ръка започва да граби от парите на осигурените. Две трети от парите на осигурените ги папкат МВР и МНО. Въпроса е защо!?

19

бени

преди 9 години

Нещо не се рaзбирa!!!Кaкво знaчи"ОЧAКВAНA"!?

18

Анонимен

преди 9 години

До галактика Посочи и какъв процент от работещите си плащат осигуровките в тези страни! Защото и това има значение. За Турция знам че стажът за пенсия е минимум 10 000 раб. дни (ако не си държавен служител или военен)

fallback