Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Изпитът като традиционна форма за "вход" за университетите остава в историята. Това коментира ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Пламен Илиев при представянето на резултатите от кандидатстудентската кампания през тази година.

Той заяви, че през настоящата година 84.5% от кандидат-студентите за университет са предпочели да използват оценките си от държавните зрелостни изпити. За сравнение той посочи, че през предходната година този процент е бил 73.5 на сто, а през 2012 г. - 55.7%, предаде БТА.

Проф. Илиев отчете, че през кампанията тази година се увеличава процентът на студентите, приети по първо желание в университета.

Повече от 23% от новоприетите студенти са възпитаници на математически или езикови гимназии. Приетите първокурсници - бакалаври и магистри, в трите образователно-квалификационни степени през 2014 г. са повече от 4000.

Таксата за обучение в университета е 340 лева и е една от най-ниските, коментира още ректорът. По думите му тя няма да се увеличава, защото това по-скоро би отблъснало кандидатите.

"Няма да увеличаваме студентската такса, но ще даваме сериозни бонуси за успешните студенти", подчерта Илиев. По думите му те ще бъдат освобождавани от такси, а ученици от гимназии, представили се добре на олимпиади и постъпили в университета, също ще могат да използват този бонус.

Инвестиционната програма на университета за тази учебна година надхвърля четири милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

То е тъпо да има изпити за ВУЗ при условие, че мераклиите да си пилеят парите за "обучение" в булгаристански ВУЗ са почти наполовина на местата във въпросните 50 ВУЗ-а. Съвсем друга бира е това, че на страната ни са и достатъчни ВУЗ-овете, които бяха при Тато. Тогава имаше висше. Сега има ***!

2

Анонимен

преди 9 години

Подобровяне на образованието може да.се.постигне като се съиратят ВУЗ-ветв с 50% а спестените пари се дадът на другите.Това няма да реши проблемите но ще облекчи малко системата и ще има наистина малко конкуренция. Намалят ли се броя на студентите. ВУЗ-овете ще логат да увеличат таксите и пак ще имат кандидати.

1

Анонимен

преди 9 години

Ох... Направо да го съжалиш проф. Илиев. Българските университети драпат за жалките ресурси, които им се отпускат, качеството на образованието продължава да спада, студентите са по-малко от свободните места и всичко се свежда до оцеляването на институцията с цената на всичко. Дългосрочна мисъл няма и заради това няма и надежда.

fallback