Снимка: архив, БТА
fallback

Увеличение на цената на тока от 1 октомври ще има, но няма да е по-високо от 10%. Тази прогноза направи новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова на брифинг.

Точният размер на повишението ще стане ясен на 19 септември, когато ще бъде готов докладът на работната група на регулатора.

Тодорова отказа да коментира в какъв размер ще бъде увеличението, преди да бъде готов докладът на работната група.

Регулаторът не е поискал заявления от участниците на пазара за ценово решение, защото повишението от 1 октомври е по чл. 31 а от Закона за енергетиката, т.е при промяната на обстоятелства, които водят до дисбаланс на пазара.

"Не сме искали заявления от дружествата, някои от тях са подали, други са изказали мнения", допълни Тодорова по отношение на заявлението от ЕВН с искане за увеличение от 1 октомври в размер на 18 на сто.

Няма да има промяна в отчитането на тока, а целта е да се компенсират част от дефицитите в системата, допълни Тодорова.

Най-вероятно парното няма да поскъпне, стана ясно още от нейните думи.

На закрито заседание днес ще бъде разгледано и искането на „Булгаргаз“ за цената на природния газ за четвъртото тримесечие. Тодорова посочи, че компанията е поискала увеличение на цената от 10 лева на хиляда куб. метра. Тя допълни, че е чела заявлението, и смята, че не всичко, което е предложено, е обосновано, и на тази база увеличението вероятно няма да бъде в искания размер.

„Смятам, че няма да се стигне до повишаване на цената на топлинната енергия. Има толеранс“, допълни още новият директор.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

Скача

преди 9 години

Колко пъти ще ви скача тока ?Като си траете ще ви скача всяко 6 месечие , докато се изравни със заплатите ви !

156

fred13

преди 9 години

Тока скача щото стадото Българи си траем и нехаем ...?От два месеца ни пробват ,че ще скача и да има някаква реакция...? Да скача тока в Гърция някой да е чул... !Не с 10% със 100% ще скочи защото сме балъци и си траем ....Някои държавни служители и политици си чакат процента /хонорар/ от увеличението... !Някои получиха Европейски пари за централи, нали идеята беше че тока ще е по евтин.Или сега трябва тия милионери да станат милиардери ,самолети вече им купихме сега екскурзии до луната.

155

възмутен

преди 9 години

Не ви ли е срам да се подигравате с недоимъка на българските граждани; с това, че доходите им не стигат, особено зимата, да си плащат сметките за ток, да не говорим за другите разходи; не ви ли е срам да защитавате най-алчните, егоистични и злобни индивиди в тази държава, които се гавреха почти цял мандат с нас? Гнусно, мили сънародници! Гнусно, когато уж четвъртата власт, би трябвало да са коректив на случващото се в държавата, а те усърдно работят за олигарси, монополи, защитниците им!

fallback