Снимка: Булфото, архив
fallback

Българските плодове и зеленчуци вече стават голяма рядкост и не надвишават 10 на сто от общо консумираните у нас, като останалото е внос, оплака се Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България, цитиран от БТА.

Oще по темата
Според него състоянието на сектора е критично.

Пряко и косвено заетите в производството са около 200 хиляди. Няма логика 20-25 процента от напусналите страната ни 1,5 млн. души да работят градинарство в Гърция, Испания, Англия и други държави, вместо да правят това тук, коментира Трифонов.

Той е убеден, че ако българските плодове и зеленчуци имаха по-голямо присъствие на пазара, това би осигурило и много повече работни места за нискоквалифицирани хора, при които безработицата е голяма.

В България почти не се предлагат свежи, т.е. набрани днес или вчера, плодове и зеленчуци, а те имат огромно значение за здравето на децата и нацията, посочи производителят.

Вносните не само че не са пресни и съдържат изкуствени подобрители, но се обработват допълнително, за да издържат по 20 дни, отбеляза той.

Браншът е значим, уязвим и неоценен, коментира и  Никола Гунчев, заместник-председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Той цитира национална статистика, според която от 470 кг храна на глава от населението за година 194 кг са плодове, зеленчуци и картофи.

Секторът е уязвим заради вноса и по-високото субсидиране и подпомагане на производителите в съседните страни, добави той.

Един тон продукция, докарана от разстояние 2500 км, води до отделянето на 250 кг въглероден диоксид, отбеляза Гунчев.

От бранша заявиха, че искат по-голяма част от продукцията да излезе "на светло", тъй като в момента "сивият" сектор е около 85 на сто.

Според производителите периодичните акции на държавните чиновници за проверки по митниците и борсите не могат да свършат тази работа. Правилният път по думите им е задължителна регистрация на търговците и производителите на селскостопанска продукция по ДДС и намаляване на ДДС за тях, с което ще се понижат и цените на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Шоп

преди 9 години

На пазара има 15 вида домати, който разбира и има пари, знае какво да купи. Ако ходите да си купувате дървени, гумени или некви други домати, никой не ви е виновен. И така е с всички продукти и стоки. Никой не ви е длъжен за нищо, вие сте обикновена биологична единица, една шестмилиардна от човечеството. Като ви се яде качествено, погрижете се да си го набавите (по законен път). Ако не, ***.

45

И въздуха ще внасяме

преди 9 години

Докато България се управлява от София няма начин да се оправи тази страна никога. Ама каквото и да става. Ако ще да дойде някой отвън и да ни каже ето давам ви еди си колко милиарда и се оправете страната. Всъщност то така и става. От Европа ни подаряват помощи а тия психичноболни тарикати не могат и да ги усвоят даже. И с пари на тепсия даже не се получават нещата. Да го обградят този град като психиатрична клиника и България да започне да се развива!

44

П.Петров

преди 9 години

Първо, българската продукция изобщо не може да стигне до потребителя, защото производителите са дребни стопанства, които не могат да осигурят регулярни и крупни доставки;Второ, едно е да береш в Гърция са 600 евро, друго е в България за 150 евро на месец.Трето, субсидиите в България са на декар, а не на продадена продукция и крайната цена на българската продукция е по-висока при многократно по-ниски разходи за труд и транспорт.Като се оправят тези неща, тогава ще имаме производство.

fallback